Димчо Михалевски: Силна средна класа е противодействието срещу олигархията

БСП трябва да се реформира много дълбоко и да се отвари за нови лица

Димчо Михалевски

Единственото противодействие срещу олигархията е създаването на широка средна класа. Това  заяви депутатът от БСП и председател на парламентарната комисия по регионална политика Димчо Михалевски пред Нова телевизия в четвъртък.

На въпрос зависима ли е БСП от олигархични кръгове чрез ръководството, Михалевски отговори, че кръговете, доколко заслужават думата "олигархични", било друг въпрос. "Развивали са се различни присвоявания на бъдещето на България в миналото. Вероятно на кръговете, които вземат решенията в момента, могат да се сложат етикетите олигархични, но единственото противодействие срещу тези кръгове е създаване на широка средна класа в държавата", каза Михалевски.

Според него антисистемната игра срещу парламентаризмабила много опасна. Следващата ни цел трябва да бъде да прекратим тази антисистемна игра, каза Михалевски.

"Ключовата дума, загнездена в съзнанието на хората, е нестабилност и това го виждаме и в парламента. Липсата на достатъчно политическо представителство в парламента усложнява ситуацията. Този безумен вот на недоверие е дъното, което сме достигнали. Не само ГЕРБ са виновни за това, а всички", включително и БСП, смята Михалевски.

Според него БСП трябва да се реформира "много дълбоко". Това, с което е ценна БСП, е "правото и свободата да изразяваме свободно мнението си", каза депутатът от левицата.

Той припомни, че социологическите изследвания сочели едни и същи тенденции и ако има избори сега, те няма да променят коренно обстановката.

"Чувството за нестабилност е дълбоко вкоренено в съзнанието на хората. Правим правилно действие, че се опитваме да запушим много пробойни в ежедневния живот на хората. Хората трябва да видят в БСП припознаване, не ни припознават, защото ние също се нуждаем от реформа в БСП, за да ни припознават хората. Трябва да отворим партията, да влязат различни хора в нея, да има много повече прозрачност. БСП също е отражение на всичко, което се случва в последните 20 години. БСП не е еднолична партия, има силен колективен дух и начало, и тя трябва да бъде много по-откровена", каза Михалевски.

По отношение на новото Министерството на инвестиционното проектиране, срещу което Михалевски беше против, този път се изказа умерено. Според него един от основните проблеми в държавата е, че нямаме инвестиционна среда. "Инструментът, който премиерът предложи, беше фокусиран малко в далечното бъдеще. Моите аргументи бяха дали имаме време, за да можем да покажем промяна на инвестиционната среда. А Джейхан Ибрямов като съответствие на качеството не отговаря на "калинка". Ибрямов има доста организационни качества. Не бих му сложил етикета "калинка", каза Михалевски.

Доскорошният лидер на младежкото ДПС Джейхан Ибрямов беше назначен за зам.-министър на инвестиционното проектиране. Според Михалевски трябва да се даде шанс на Ибрямов, като "много скоро ще разберем дали заслужава този пост".

Михалевски нарече "тотален провал" шестте ключови политики в регионалното министерство по времето на ГЕРБ. Спорен успех имат по отношение на седмата политика - пътищата. "Не само количеството, а и качеството на пътищата не е добро. Тези дъмпингови условия в цените за пътищата правят проблеми не само с качеството", каза Михалевски. Той посочи, че 80% от това, което е построено досега е ронливо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?