Дими Паница е провъзгласен за кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република

Председателят на фондация "Свободна и демократична България" Димитър Паница е провъзгласен за кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република, съобщиха от фондацията.

Отличието му се присъжда за неговите професионални заслуги и за приноса му за развитието и укрепването на гражданското общество.

Димитър Паница, който е и основател и председател на Българското училище за политика, е провъзгласен с декрет на президента на Франция от 25 март тази година. Декретът е публикуван в Официален вестник на 27 март.

Димитрий - Иван Евстатиев Паница е роден на 2 ноември 1930 г. в София

Напуска България през 1948 г. и прекарва целия си професионален живот между Европа (Париж) и Съединените щати (Ню Йорк/Вашингтон) като журналист на Reader's Digest (САЩ) -- започва като младши репортер през 1952 г. и през 1994 г. завършва кариерата си като заместник главен редактор.

През 1990 г. се завръща в България и една година по-късно основава Фондация "Свободна и демократична България" - частна и изцяло независима --- чиито цели са да подпомага процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализъм, свободна преса, свободен пазар, толерантност, образована младеж и открит диалог.

Паница е дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) със седалище в Лондон, на Англо-Американската Прес Асоциация в Париж, на френския "Forum du Futur", на Института за Демокрация в Източна Европа (IDEE) и др. През януари 2004 г. той е избран за член на Тристранната Комисия.

Той е член на борда и основател на Американския университет в България (AUBG) и Председател на Университетския съвет, на Outward Bound - България, Председател на Junior Achievement -България, почетен член на Българската академия на науките и на Международния ѝ консултативен съвет, член на Международния консултативен съвет на Института за пазарна икономика (IME), София, член на Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска доблест в Ню Йорк, член на борда и Балканската фондация за децата и младежта (BCYF), на Джуниър Ачийвмънт - Европа и други.

През декември 2000 г. му е присъден най-високият български орден за граждански заслуги "Стара планина" -първа степен за приноса му към установяването на гражданско общество в България.

Женен е за Ивон Фуркад - негова спътница от времето, когато са се срещнали в редакцията на Reader's Digest - преди 50 години!

Споделяне

Още от България