След скептичната оценка на ВР

Димитър Абаджиев: "Набуко" е най-жизнеспособният проект

Димитър Абаджиев: "Набуко" е най-жизнеспособният проект

Нито една от държавите участнички в европейския проект за газопровод "Набуко, дори не е намекнала, че е разколебана за осъществяването му, заяви българският представител в проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Димитър Абаджиев .

Преди ден обаче британската ВР обяви, че смята проекта за нежизнеспособен.

Според Абаджиев  това са само коментари, а истинското решение ще бъде взето през юни от консорциума, разработващ азербайджанското газово находище "Шах Дениз", в който ВР участва.

”Продължаваме да го считаме за най-жизнеспособния проект, който ще свърже турския газов пазар с Европа. "Набуко" отговаря на всички условия за сигурна тръба и в двата си варианта - пълния и по-краткия "Набуко Запад" ”, заяви Абаджиев пред БНР.

ВР обяви, че не смята "Набуко" за възможност за доставяне на газ от находището “Шах Дениз” в Азербайджан.

 “Шах Дениз” трябваше да бъде ключов снабдител с газ за “Набуко”. Плановете бяха през 4000-километровото трасе да преминават около 16 млрд. куб.м газ годишно. Това е малко над половината от планирания общ капацитет на газопровода от 30 млрд. куб.м годишно.

Основната компания по проекта, австрийската OMV, се надява да напълни "Набуко" с газ в идните години чрез подписването на договори с допълнителни доставчици в Туркменистан, Ирак и дори Иран. Според  ВР газопровод, който ще бъде наполовина празен за неопределен период от време обаче е икономически неосъществим.

Европейската комисия отказа да признае поражението. Въпреки отказа на британската компания според Брюксел газопроводът продължава да стои на дневен ред.

Участници в междуправителственото споразумение са Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция.

Преди дни  българският парламент ратифицира  подписаното споразумение за подкрепа на проекта за строежа на газопровода "Набуко" между България, международната проектна компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" и дружеството за реализация на тръбата на българска територия "Набуко Газ Пайплайн България".

 Междуправителственото споразумение за оказване на политическа подкрепа, създаване и поддържане на благоприятни правни и регулаторни условия за осъществяване на проекта "Набуко" е подписано на 13 юли 2009 г. от България, Австрия, Унгария, Румъния и Турция. То бе ратифицирано от парламента през 2010 г.

Междувременно обаче газовият проект претърпя модификация и вече вместо изграждането на над 3 300 км мрежа, която да тръгва от Грузия и от Ирак през Турция и България, се планира да се построи трасе от 1300 км от българската граница през Румъния и Унгария до Австрия. Ако този вариант бъде одобрен за захранване с газ от азерското находище "Шах Дениз 2", той ще струва по-евтино от основния вариант, изчисляван на близо 8 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес