Димитър Абаджиев напусна ръководството на РЗС

Димитър Абаджиев напусна ръководството на РЗС
Димитър Абаджиев е подал оставка от политическия съвет на партия "Ред, законност и справедливост", която е била приета, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на партията. Абаджиев заемаше и поста зам.-председател на РЗС.

В последните две години Абаджиев бе непрекъснато до лидера на РЗС Яне Янев по време на шумните кампании на партията за разобличаване на корупцията по върховете на държавата.

В мотивите за напускането си Абаджиев изтъква лични причини, като е обявил, че не само се оттегля от ръководството на РЗС, но излиза и от активната политика.

"Мотивите ми са свързани с житейски и професионални приоритети и с политически дотолкова, доколкото моята роля в РЗС беше да помогна проектът да бъде част от европейския проект на консерваторите", посочва Абаджиев.

От пресцентъра на РЗС обясниха, че намерението за оттеглянето е обявено в партията още миналия месец.

Според Яне Янев нямало драма с напускането на Абаджиев, защото това било личен негов избор, нямало и конфликти, както "някои от ГЕРБ се опитвали да внушат". Той щял да се посвети на професията и семейството си, но вратите на партията оставали отворени за него.

През последните години Абаджиев обиколи различни партии и лидери. Политическата му кариера започва в СДС. Той бе два мандата депутат от групата на Обединените демократични сили (ОДС) в 38-ото и 39-ото Народно събрание, след това в 40-ия парламент бе народен представител от Демократи за силна България, която напусна в знак на несъгласие с отправените критики към партийния проект на Бойко Борисов.

Абаджиев първоначално се посвети да помага на Борисов, като му помогна да осъществи контакти с десни европейски формации като ЕНП и британските консерватори, с които той самият е работил като политик от СДС и ДСБ.

Последва разрив с Борисов и Абаджиев се присъедини към групата на РЗС, като съдейства партията на Яне Янев да бъде припозната като партньор от британските консерватори.

В сегашното Народно събрание Абаджиев не влезе, въпреки че бе водач на листа, както и преди това не успя да стане евродепутат отново като водач на листата на РЗС.

РЗС бе сред инициаторите за създаване на Партията на европейските консерватори и реформисти, но след като не изпрати свои евродепутати, а в България стана център на тежки скандали, се оказа, че не е включена в регистрацията. Абаджиев работеше особено активно по европейската легитимация на РЗС.

Абаджиев отхвърли всякакви аналогии на неговото напускане с излизането на Марио Тагарински от групата на РЗС в парламента, което предизвика разпадането на групата и маргинализирането на партията. По това време РЗС направи и рязък завой и от подкрепяща ГЕРБ и правителството на Борисов стана опозиционна.

Споделяне

Още от България