Димитър Бербатов гостува на Европейската комисия

Българската футболна звезда Димитър Бербатов посети централната сграда на Европейската комисия "Берлемон" по покана на заместник-председателя Кристалина Георгиева. Футболистът беше придружен от своя личен агент Емил Данчев.

Тримата говориха за възможностите да се насърчи масовият и професионалният спорт в България и за значението на спорта в ежедневието на 33 000 служители на ЕК, за които Кристалина Георгиева отговаря.

Заместник-председателят на Европейската комисия поздрави футболния шампион с успехите на настоящия му футболен клуб "Монако", който преди дни се класира за четвъртфинала на Шампионската лига.

Димитър Бербатов и Емил Данчев запознаха Георгиева с плановете си да изградят детска футболна академия "Димитър Бербатов" в София , която да възпита следващото поколение спортисти на България.

Нападателят и неговият агент очакват академията да привлече нови почитатели на футбола и да насърчи ежедневната физическа активност сред младежите и техните родители.

Като заместник-председател, отговарящ за човешките ресурси в ЕК, Кристалина Георгиева се стреми да създаде по-добри условия за физическа активност на служителите. Тя очаква посещението на Димитър Бербатов в институцията да привлече вниманието на повече служители към спорта и да ги насърчи да бъдат физически активни всеки ден.

Кристалина Георгиева сподели, че спортът присъства в сегашната ѝ работа и под друга форма – също като във футбола , и в управлението на европейския бюджет грешки не бива да се допускат, а играчите трябва да се стремят към възможно най-висок резултат. Головете се равняват на успешни проекти – колкото повече, толкова повече граждани са доволни, защото се радват на повече придобивки и по-добро качество на живот.

Бербатов и Георгиева се познават покрай благотворителен проект - кампанията "Футбол срещу глада". Съвместна инициатива на ЕК, Организацията за прехрана и земеделие на ООН и Асоциацията на европейските професионални футболни лиги, нейната цел беше да призове международната общност и обикновените хора към бързи действия срещу глада по света.

За да популяризира кампанията, Кристалина Георгиева, комисар по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи в периода 2010 – 2014 г., пътува до Манчестър, където се запозна с Димитър Бербатов, тогава играч на "Манчестър Юнайтед".

Благотворителността продължава да вълнува двамата и досега. Чрез фондацията, която основава преди време, Димитър Бербатов насърчава развитието на талантливи български деца. Днес двамата обсъдиха как будни деца, отличени от фондация "Димитър Бербатов", да участват в различни прояви на Европейската комисия в София и в Брюксел. Целта е да се предостави сцена за изява на младите таланти и да се привлекат повече благодетели да ги подкрепят.

Служителите на ЕК също активно участват в благотворителни инициативи. От 1997 г. работещите в интистуцията организират ежегоден футболен турнир, чрез който събират средства за благотворителност. От първото издание до днес организаторите са привлекли над половин милион евро, с които са подкрепили почти 170 проектa по целия свят.

След срещата г-жа Георгиева лично разведе гостите из сградата и им показа някои от най-емблематичните ѝ кътове като залата, в която в сряда заседават всички комисари, или коридора, където юристите на Комисията са изложили отличията си за спортно майсторство, спечелени на благотворителния футболен турнир.

Споделяне