Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Димитър Божилов: Район "Триадица" се нуждае от управление, което да има кураж и смелост

"Няма нужда районният кмет да измисля топлата вода"

4 коментара
Димитър Божилов

Димитър Божилов е кандидат за кмет на столичния район "Триадица", издигнат от "Демократична България". Той е адвокат към Софийска адвокатска колегия, участва в протестите срещу строежа на небостъргач на мястото на зелената площ в квартал "Стрелбище".

Г-н Божилов, вие сте юрист, който от 2015 година иска да бъде районен кмет. Защо?

На първо място е ирационалната любов към моя град. В него съм роден, родени са родителите ми, моите баби и дядовци са строители на модерния дух и облик на този град, защото са били изключително обществено ангажирани личности.

На второ място е политическото ми амплоа. От 2006 година се занимавам с политика и съм се профилирал в местното самоуправление и въпросите, които касаят най-пряко хората.

Бяхте един от противниците на строежа на 150-метров небостъргач на НИКМИ в "Стрелбище", който трябваше да бъде построен върху зелена площ. Докъде стигна казусът?

В момента е в съдебна фаза. В рамките на това дело аз защитавам интересите на гражданите на района като адвокат. Прокуратурата беше сезирана от нас със сигнал, в който сме посочили всичките пороци на акта на замяна, който общинският съвет е извършил 2006 година. На 26 октомври стават точно 13 години от тази заменка.

Ще се опитам да избягам от юридическия речник, защото знам, че имам този уклон. Общината, въпреки че публично засвидетелства, че е на наша страна и също иска да се запази този зелен участък, плати 20 хил. лв. на адвокати, които да бранят със зъби и нокти законосъобразността на това решение. На първа инстанция им се получи, но аз лично все още смятам, че правото е на наша страна страна. Февруари 2020 година ще има дело във ВАС, на което по принцип ще се реши дали гражданите на Стрелбище имат право да участват като страна в този процес.

Какво може да направи един районен кмет в подобна ситуация при положение, че решенията за такива строежи обикновено се взимат от общинския съвет и главния архитект?

В конкретния случай решението е било взето отдавна, а ние спорим за неговата законосъобразност, но районният кмет може да бъде този, който да бъде медиатор между хората, държавата и общината, за да се постигне максимално консенсусно решение и да бъде защитен обществения интерес. След като тази зелена площ, която хората в "Стрелбище" вкупом заявяват, че е белия дроб на техния квартал, очевидно има някакъв проблем и не може общината да посреща с апатия протестите им.

Тази негативна енергия и обществено недоволство не е от нищото. Няма дим без огън. Аз смятам, че исканията на гражданите от Стрелбище са справедливи. Като юрист и гражданин, и, надявам се, като районен кмет след изборите, аз ще продължа да защитавам интересите им, за да бъде съхранена зелената площ, а гласът на хората – да бъде чут.

Районните кметове нямат собствен бюджет, зависят от решенията на централната администрация за инвестициите. Ако станете кмет на "Триадица", как ще решавате проблемите в района при тези ограничения?

Със сегашния набор от правомощия районния кмет трябва да борави максимално, а аз като юрист знам как да го правя.

Правомощията на районния кмет не са чак толкова малко. Те не са уредени само в закона за местното управление. Такива има и в ЗУТ, в закона за управление на етажната собственост, дори в Семейния кодекс. Това са все нормативни актове, в които са разпръснати правомощията и ако човек ги познава – може да борави достатъчно добре с тях и да постигне целите си.

А по отношение на бюджетните средства- ако човек се вгледа в публично обявените проектобюджети на Столичната община, той ще забележи, че район "Триадица" и проектите за ремонти в района се появяват от 2018 година насам. Това означава, че има десетина пропилени години, в които районната администрация и нейното управление не са се ангажирали с това да бъдат гласът на гражданите пред общината. Не е правено така че да бъдат отпуснати повече пари, за да бъдат реновирани или построени болници, училища, детски градини. "Триадица" изживява бейби бум от 2015 година насам, а детските градини все още са кът в нашия район.

Това е една от основните стъпки, която районният кмет трябва да предприеме – да бъде активен. По право и по закон той може да участва в заседанията на Столичния общински съвет със съвещателен глас. Историята познава районни кметове, които са успявали да реализират своите програми точно по този начин – с разговори, с убеждения.

Иначе проблемът с финансирането на районните администрации е много сериозен. В момента всички пари от всички райони на столицата се събират на едно място и Столичната община се разпорежда с тях както намери за добре.

Според мен парите трябва да се харчат там, където са изкарани. "Триадица" е един добре развит и икономически активен район и неговите граждани заслужават повече от това, което поличават в момента.

Кои според вас са най-наболелите проблеми в района и защо смятате, че можете да се справите по -добре от останалите кандидати?

Те са функционални на проблемите на Столичната община – качеството на ремонтите, проблемите с паркирането, застрояването, мръсния въздух. Всичко това касае изключително много гражданите на "Триадица". Като основен проблем може също да се отличи, че това е район който все още се развива на две скорости. Има добре развита, достъпна, снабдена с услуги централна градска част, но има обаче и слаборазвита периферия, където в момента са се заселили млади семейства с техните деца, които са икономически активни и допринасят за развитието на района. Тези хора заслужават да имат възможност за кариерно развитие и повече свободно време. Миналата година беше инициирана обществена поръчка за изграждане на голяма детска градина в "Манастирски ливади- изток", която беше отменена по инициатива именно на районната администрация.

Този район се нуждае от управление, което да има кураж и смелост.

Аз не се съпоставям с другите, имам своите идеи и енергия. Ангажирал съм се с каузата "Триадица" от доста време насам. Концепцията ми е да има районна управа по-близо до хората. Затова съм предвидил един от моите зам.-кметове да е Нощен кмет, той ще бъде на разположение на гражданите и бизнеса, за да ги изслуша или да им издаде нужния им документ, след 17 или 18 часа.

Сам казахте, че в района има бейби бум, какво обаче смятате да направите за подобряване на състоянието на детските площадки в района?

В момента детските площадки, тези места, които са отредени именно за игра на малчуганите, но се стопанисват по много калпав начин. Оставени са на произвола на съдбата.

Районната администрация може бързо да реагира при повредени съоръжения или пък да направи самите площадки по-функционални и далеч по-удобни за самите деца.

По отношение на пясъчниците – те могат да бъдат добре съхранявани с елементарни съоръжения- те могат да бъдат покривани с лесно разглобяеми плоскости, за да не бъдат замърсявани, например от растителност или от бездомни животни. Когато идват деца, тези леки плоскости се преместват и стават пейка. Така и родителите ще са близо до децата, докато те си играят.

Няма нужда районният кмет да измисля топлата вода. Нужно е повече внимание и повече контакт както с неправителствени организации, така и със самите родители.

Какво може да направи районният кмет за регулация на движението на електрическите тротинетки, които в момента стават все повече?

Регулацията за тротинетките на територията на целия град все още не е в сила. Аз не съм от хората, които казват "не мога" или "не е в моите правомощия". Въпросът с тротинетките не попада в правомощията на районния кмет, но това не значи, че той е лишен от думата. Затова смятам, че могат да се поставят ясни знаци, които да предупреждават, че в района играят деца. Детските площадки могат да бъдат ограничени с някакви малки прегради, за да спират достъпа на тротинетки. Можем да се обърнем и към доставчиците на тези услуги, за да сложат указания – как да се кара, как да се подхожда в определени среди.

Може да се сложат и датчици- при превишаване на дадена скорост те да издават звук.

Как смятате да се справите с проблема с бездомните кучета и разселването им от еди квартал в друг?

Трябва да има едно хуманно разрешение на този проблем. Изпълнението на програмата кастрирай и върни е удачно и ще направя така, че то да се прилага. Ще има по-строг контрол върху развъдчиците и комуникация с органите на СДВР при незаконното разселване на кучета. В квартал "Иван Вазов" на два пъти, аз и съпругата, ми сме хващали да разселват кучета от други населени места. Идва бусът, изсипва 10 животни, които не са кастрирани или маркирани. Животинките не са виновни за това, което им се случва и за съжаление в дъното на този проблем стои човекът.

Какво смятате да направите за подновяване на уличното осветление в квартала?

Осветлението във всеки един район може да бъде подобрено, да бъде енергийно ефективно. Това може да стане с механизъм, предвиден в закона и наречен ЕСКО договор. С него се ремонтират лампите и се подменя сегашното осветление с LED осветление, което харчи доста по-малко ток. Самата подмяна се изплаща от икономисаното- разликата между това, което е харчено досега и новите, по-ниски разходи.

Така общината не вади повече пари от джоба си и плаща само разликата за опреден период, който обикновено е между 2 и 5 години. Така, в крайна сметка, ще имаме по-добро и по-евтино осветление, което осигурява и повече безопасност, защото е доказано, че там, където има повече осветление има по-малко престъпления. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. boriana
  #4
  Отговор на коментар #3

  Аз пък ще гласувам за една от тях и това никак, ама никак няма да ме направи червена. Въпрос на стратегия.

 2. Лизи Гугуткова
  #3

  Наистина е важно да гласуваме за умни и културни и знаещи демократи, които ще накарат някоя изрусена кака да се съобразява с тях.

 3. boriana
  #2

  Аз ще участвам в балотажа за промяната и ще гласувам за Димитър Божилов. Призовавам и привържениците на БСП и от другите партии, извън ГЕРБ, да ни подкрепят. Това са СРЕДСТВАТА с които може да подринем десетилетното всевластие на ГЕРБ, да покажем на Българя че тиквата и никой друг, не може да е властелин на държавата. Това средство, нито ще промени нашите убеждения, нито нашите разбирания и различия. А който иска да ходи за гъби, да забрави Гешев и да духа гъбена супа.

 4. Лизи Гугуткова
  #1

  Успех! Аз ще гласувам за Трайчо!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.