Димитър Делчев оглави ДБГ, Кунева призова за “коалиция на справедливостта“

снимки БГНЕС

С пълно мнозинство при явно гласуване членовете на “Движение България на гражданите“ избраха бившия депутат Димитър Делчев за свой партиен лидер. Той обяви намерението си да създаде “силна анти-ГЕРБ коалиция за спиране на застоя в страната“.

Делчев смята, че всички структури на ДБГ трябва да започнат да търсят широко обединение против управленския модел ГЕРБ за подготовка за предсрочни парламентарни избори. Според него парламентът със сигурност няма да изкара пълен мандат.

Димитър Делчев каза, че "когато патерицата “Патриотичен фронт" стане прекалено къса, ГЕРБ ще предизвикат нови избори". По думите му ДБГ тогава трябва да бъде готова за разбиването на феодалните владения на ГЕРБ, както по места, така и в национален мащаб.

"Ще го постигнем чрез широко обединение на демократични партии, организации, хора", обясни той.

Досегашният лидер Меглена Кунева каза на свой ред, че назряват “условия за голяма коалиция на справедливостта, която да спре застоя, и ДБГ ще е нейното острие. Тя призовава към широко реформаторско мнозинство и спешно нова платформа за партньорства на практична основа, насочена към обществото, съобщи БТА.

“ДБГ е опозиция на днешното управление. Като важна задача пред ДБГ стои създаване на честна политическа среда, но това не може да се случи без екип. Най-трудно през годините в работата ми беше липсата на среда, в която ДБГ да се изяви подобаващо", коментира Меглена Кунева.

"Реформаторският блок създаде очаквания у хората, че сме се намерили, вместо това личните боричкания, незрялото поведение на някои, са сред причините за неуспеха на съюза и коз в ръцете на ГЕРБ да го игнорира като партньор във властта", каза Кунева.

“Реформаторският блок“ се разцепи през декември 2015 г., след като ГЕРБ гласува против гарантирането на съдийската независимост при приемането на последните поправки в конституцията. Тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка, а ДСБ напусна управлението, макар проформа да остана в Реформаторския блок. Останалите партии в Блока, включително ДБГ, направиха компромис и останаха в управлението до неговия край. Това се случи, въпреки заплахите на Кунева и партията ѝ, че ще напуснат, ако антикорупционният закон не бъде приет окончателно. Той така ѝ не бе приет.

Сегашното управление на ГЕРБ е почти същото като това, в което участва докрая и ДБГ. Единственото ново попълнение е “Атака“.

Споделяне

Още от България