Димитър Главчев става шеф на НС, патриотите стъпват в пет министерства

Волен Сидеров, Валери Симеонов и Бойков Борисов, сн: БГНЕС

ГЕРБ ще  предложи депутата си Димитър Главчев за председател на 44-то Народно събрание, което се учредява на 19 април, сряда. Излъчването на парламентарен шеф е първият кадрови избор на новото мнозинство ГЕРБ-"Обединени патриоти" (ОП), който ще стане публичен, докато продължават преговорите за разпределението на министерските постове и "сфери на влияние" в бъдещото правителство. По неофициална информация националистическото обединение между ВМРО, НФСБ и "Атака" ще получи пет министерства, като не е изключено лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов освен министър на отбраната да е и вицепремиер.

Цецка Цачева, която бе два мандата председател на парламента, на последните избори не успя дори да се класира за депутат, след като кандидатите на по-долни позиции в изборната листа спечелиха преференции, които я изместиха от избираемото второ място. Цачева все пак ще влезе в парламента, тъй като се очаква водачът на плевенската листа Ивайло Московски отново да стане министър, но така или иначе председателството на НС остана вакантно.

Така изгря звездата на Димитър Главчев, който бе зам.-председател на НС от ГЕРБ в предишния мандат. Макар че партията има и други юристи, които могат да бъдат избрани на поста в партията са решили, че Главчев е най-подходящ за поста.  Предишният зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева пък ще бъде предложена на пленарна зала за зам.-шеф на парламента от ГЕРБ.

Решенията бяха взети на първото заседание парламентарната група на ГЕРБ във вторник. Заместник-председател от БСП ще бъде Валери Жаблянов, а от ДПС - д-р Нигяр Джафер. 

Ден преди Великденските празници коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" подписа съкратен вариант на управленските си приоритети. Тогава лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов заяви, че все още не са обсъждани имената на министрите. "Самата програма и приоритетите щяха да се объркат, ако се знаят министерствата кой на кой са, решихме да напишем документа, а след това да намерим най-подходящите хора", каза тогава Борисов.

Коалиционно споразумение ще има, но решенията ще се взимат от лидерите

Очаква се през настоящата седмица да продължат разговорите по сектори, както и за самото коалиционно споразумение, което ще регламентира начина за вземане на решения между партньорите.

По неофициална информация от ГЕРБ ще се мисли за някаква форма на консултативен съвет, но в крайна сметка важните политически решения се вземат "на лидерско ниво". "Формалностите са важни, за да не създадем противоконституционен орган или център на власт, но неформално е ясно за всички, че партийните лидери се разбират", обясниха от партията пред Mediapool.

Плановете са персоналният състав на правителството да е готов непосредствено преди Гергьовден. "Предполагам, че началото на месец май, а защо не и около 4 май, ще имаме ново правителство", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов преди празниците. Тогава той уточни, че първо ще се договорят за секторните политики и "когато бъдат разписани абсолютно всички детайли в една управленска подробна програма със съответните срокове, вече няма толкова значение кой би могъл да бъде министър, защото той ще се отчита пред парламентарното мнозинство и ще има съответните срокове, които трябва да се изпълняват тези програми".

ГЕРБ запазва ключовите си министри и поема МЗ и МОН

Според запознати с хода на преговорите вече е постигнато най-общо съгласие за разпределението на министерствата. Засега няма съмнение, че ГЕРБ ще запази контрола си върху ключови сектори и Владислав Горанов отново ще поеме финансите, Лиляна Павлова – регионалното развитие и строителството, а Томислав Дончев ще бъде отново вицепремиер с ресор икономика и еврофондове.

За разлика от предходния мандат, сега ГЕРБ ще задържи за себе си ресорите образование и здравеопазване. Най-вероятно в МОН ще влезе досегашният шеф на комисията по образование и бивш зам.-министър Милена Дамянова. Министър на здравеопазването се очаква да стане бившата шефка на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.

МВР също ще остане под контрола на ГЕРБ, но номинациите за бъдещ министър си остават една от най-големите тайни в преговорите.

В Министерството на правосъдието се очаква да се върне Екатерина Захариева, Ивайло Московски – в транспортното министерство, Десислава Танева – в министерството на земеделието, а Красен Кралев – в спортното.

Външен министър най-вероятно ще остане Ради Найденов, който преди да бъде назначен за служебен министър от президента Румен Радев, бе изпратен като посланик в Берлин от кабинета на Борисов.

Засега са приблизително известни и ресорите на "Обединените патриоти". Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ще поеме отбраната, но е под въпрос дали ще бъде и вицепремиер.

Енергетиката, към която силна заинтересованост проявява лидерът на НФСБ Валери Симеонов, също отива при ОП. Симеонов обаче е предпочел да остане в парламента, а за министър се очаква да бъде издигнат близкият до НФСБ шеф на НЕК Петър Илиев.

При такъв вариант Министерството на икономиката ще остане за ГЕРБ и вероятно ще бъде управлявано от досегашния енергиен министър Теменужка Петкова.

Министерството на културата също най-вероятно ще бъде "патриотична" сфера на влияние. За поста се спряга бившият консерватор от РБ Петър Николов, който на последните избори се кандидатира за депутат от ОП от квотата на "Атака", но не влезе в парламента. Амбиции към Министерството на културата проявява и Славчо Атанасов от ВМРО, но е по-вероятно ГЕРБ да се застъпят за Николов, който бе парламентарен секретар на предходния Министерски съвет.

Вероятно е "Обединените патриоти" да поемат социалното министерство. Те също така имали апетити към екоминистерството и това на туризма, но според източници от ГЕРБ е малко вероятно да им бъдат отстъпени и двете.

Споделяне

Още от България