Димитър Греков се оправда с решение от времето на ГЕРБ за сделката със земи за "Южен поток"

Министърът на земеделието в оставка Димитър Греков. Сн. БГНЕС

Земеделският министър в оставка Димитър Греков няма притеснения за законността на сделката по продажбата на гора край Варна с цел да се строи там газопроводът "Южен поток”.


"Нямам, защото това е решение, взето много отдавна и са спазени всички законови изисквания и процедури", заяви той в неделя пред БНР и препрати към правителствено решение, взето още при управлението на ГЕРБ.

Сделката става няколко дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, което официално спря работата по проекта "Южен поток". Държавата е продала 358 декара от горския фонд на проектната компания "Южен Поток България", която строи българския участък на тръбата, съобщи сайтът "Биволъ".

Сделката е изповядана на 22 юли при цена от 10 780 270 лв. Това прави средно по 15 евро/кв.м.

"Взето е предвид решението на МС от 2011 г., с което газопроводът "Южен поток”, в отсечката, която ще се изгради на територията на България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с решение на НС от 11 юли 2011 г., мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствените зони А и Б, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Подробният устройствен план, парцеларен план на обекта "Преносен газопровод "Южен поток” на територията на Република България" за имотите е одобрен със Заповед номер РД - 0332 / 24.03.2014 г. на Министъра на регионалното развитие, в следствие на което, за промяната, пазарната оценка на тези 17 имота е изготвена от независим оценител, като са взети предвид реално обявените към момента цени на подобни и със сходни характеристики в района на град Варна", обясни министърът в оставка.

Той уточни, че това са подготвителни процедури за строежа и вече са разплатени от инвеститора с над 20 000 000 лева.


"За действието на това решение, в крайна сметка, са необходими предварителни действия както за сервитута на съответните площи, така и за отчуждаването на местата, където са свързани с нагнетателните станции на газа. Ето защо, вследствие на това решение е постъпило заявление от "Южен поток” за извършване на такива действия. Такива действия към Изпълнителната агенция по горите е постъпила при нас и Агенцията си е свършила своята работа. Решението за изключване на имотите от Държавния горски фонд е взето на основание на Закона за горите по заявление на "Южен поток” – България. За тези си действия "Южен поток” е платил над 20 милиона лева за горите. В тези 20 милиона са включени и действия за възстановяването на онази част от гората, където е нарушена, тоест залесяване и поддържане. Това са процедури. В крайна сметка, ако има забрана за осъществяването на този газопровод, естествено няма да бъде построен", заключи Димитър Греков.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?