Димитър Греков се оправда с решение от времето на ГЕРБ за сделката със земи за "Южен поток"

Министърът на земеделието в оставка Димитър Греков. Сн. БГНЕС

Земеделският министър в оставка Димитър Греков няма притеснения за законността на сделката по продажбата на гора край Варна с цел да се строи там газопроводът "Южен поток”.


"Нямам, защото това е решение, взето много отдавна и са спазени всички законови изисквания и процедури", заяви той в неделя пред БНР и препрати към правителствено решение, взето още при управлението на ГЕРБ.

Сделката става няколко дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, което официално спря работата по проекта "Южен поток". Държавата е продала 358 декара от горския фонд на проектната компания "Южен Поток България", която строи българския участък на тръбата, съобщи сайтът "Биволъ".

Сделката е изповядана на 22 юли при цена от 10 780 270 лв. Това прави средно по 15 евро/кв.м.

"Взето е предвид решението на МС от 2011 г., с което газопроводът "Южен поток”, в отсечката, която ще се изгради на територията на България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с решение на НС от 11 юли 2011 г., мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствените зони А и Б, по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Подробният устройствен план, парцеларен план на обекта "Преносен газопровод "Южен поток” на територията на Република България" за имотите е одобрен със Заповед номер РД - 0332 / 24.03.2014 г. на Министъра на регионалното развитие, в следствие на което, за промяната, пазарната оценка на тези 17 имота е изготвена от независим оценител, като са взети предвид реално обявените към момента цени на подобни и със сходни характеристики в района на град Варна", обясни министърът в оставка.

Той уточни, че това са подготвителни процедури за строежа и вече са разплатени от инвеститора с над 20 000 000 лева.


"За действието на това решение, в крайна сметка, са необходими предварителни действия както за сервитута на съответните площи, така и за отчуждаването на местата, където са свързани с нагнетателните станции на газа. Ето защо, вследствие на това решение е постъпило заявление от "Южен поток” за извършване на такива действия. Такива действия към Изпълнителната агенция по горите е постъпила при нас и Агенцията си е свършила своята работа. Решението за изключване на имотите от Държавния горски фонд е взето на основание на Закона за горите по заявление на "Южен поток” – България. За тези си действия "Южен поток” е платил над 20 милиона лева за горите. В тези 20 милиона са включени и действия за възстановяването на онази част от гората, където е нарушена, тоест залесяване и поддържане. Това са процедури. В крайна сметка, ако има забрана за осъществяването на този газопровод, естествено няма да бъде построен", заключи Димитър Греков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес