Димитър Калчев: Търгът за избор на преброител ще е без обжалване

Търгът за преброител не можеше да се обяви досега, защото не бяха обнародвани промените в Закона за избиране на народни представители. Това каза във вторник министърът на държавната администрация Димитър Калчев.

Според него технически нямало да има време за обжалване на резултатите от търга и затова той щял да се посъветва с експерти как да се направи условията за процедурата така, че обжалването да липсва като възможност.

Изискванията към кандидатстващите за преброители, както и на предните избори, са да имат разклонена мрежа в страната и да разполагат с определената база - компютри, принтери и друга техника, отбеляза още министър Калчев. Той допълни, че “Информационно обслужване” АД е спечелило през 2003 г. не защото е държавна фирма, а защото разполага с такава мрежа.

Министърът каза още, че в сряда започват разговорите и подготовката на тръжните документи за отпечатването на изборните книжа.

За изборите ще са нужни 300 т хартия, а доставчикът ще бъде избран другата седмица, каза още Калчев. Той посочи, че в края на миналата седмица фирмите, кандидатствали за доставката на хартия, са били около 8, но е възможно тези дни броят им да се е увеличил.

Паралелно с търга за преброител ще върви и търгът за отпечатване на изборните бюлетини. Калчев прогнозира, че и тази година кандидатите за този търг ще са най-малко 15-20.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?