Димитър Радев официално е кандидат за шеф на БНБ

Експертът от Международния валутен фонд вече се среща с партиите в парламента

Димитър Радев е първата официална номинация за нов управител на БНБ. Сн. БГНЕС

Димитър Радев е първата официално обявена номинация за нов управител на Българската народна банка (БНБ). Кандидатурата на експерта от Международния валутен фонд (МВФ) е лансирана от ГЕРБ макар и да не е официално внесена от партията. Радев вече започна опознавателни срещи с различни парламентарни групи.

Той се срещна поотделно с парламентарните групи на Реформаторския блок и Патриотичния фронт и беше представен от председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея постигането на консенсус за фигурата на управителя на централната бака би било знак, че политиците подкрепят промяна в БНБ и стабилизиране на институцията, която загуби доверие при кризата с КТБ.

По-късно през деня номинираният за наследник на Иван Искров разговаря и с депутатите от ГЕРБ и АБВ, а в сряда ще се срещне с опозиционните парламентарни групи. След срещите във вторник Радев коментира само, че те се били продуктивни. 

"Димитър Радев е експерт с много опит в банковата сфера. Неговите идеи са добре подплатени с експертиза", каза след срещата с Реформаторския блок депутатът Димитър Делчев. На въпрос дали РБ ще има своя собствена кандидатура или ще подкрепи тази на Димитър Радев Делчев отвърна, че все още е рано да се каже.

Процедурата по избор на нов управител на БНБ на мястото на Иван Искров, чиито мандат изтича през октомври, може да започне най-рано в началото на юли. Изборът се прави от парламента. Единствената възможност да се случи по-рано е Искров да подаде оставка. Той обаче отказва да направи това, въпреки че вече месеци наред е призоваван от политиците от различни партии да се оттегли заради краха на КТБ. Преди време Искров заяви, че ще се оттегли, ако политическите сили му намерят заместник.

Ако обаче сега Искров изпълни обещанието си и се оттегли предсрочно, новият шеф на БНБ ще трябва да довърши мандата му, който приключва в началото на октомври т. е. скоро ще се наложи нова процедура за избор на титуляр. За да не се стига до там, ГЕРБ обмислят да предложат промяна в Закона за БНБ, която да позволява при предсрочен избор на управител на централната банка, той да не довършва мандата на предшественика си, а да започне нов. Промяната ще се отнася и за подуправителите на централната банка, както и за всички мандатни длъжности, чиито титуляри се назначават от Народното събрание, обясни Менда Стоянова.

Кой е Радев

Номинираният за нов управител на БНБ Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е заместник-министър на Димитър Костов (настоящ подуправител в БНБ), а също и на Муравей Радев от правителството на Иван Костов.

Напуска министерството при избирането на Милен Велчев. От 14 години работи в МВФ. Постът му до голяма степен е свързан с това, което е правил в България - да предлага техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. В тази област са и множеството му публикации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес