Димитър Стоянов: "Атака" може да няма парламентарна група, преговаряме с депутати

Новата партия на доведения син на Сидеров ще подкрепя ГЕРБ

Димитър Стоянов: "Атака" може да няма парламентарна група, преговаряме с депутати

Доведеният син на Волен Сидеров – Димитър Стоянов, който в сряда обяви, че заедно с майка си ще прави нова патриотична партия, не изключва разпад на парламентарната група на “Атака”, защото преговарял с депутати, влизащи в състава ѝ. Това стана ясно от думите на евродепутата в четвъртък пред бТВ.

Той съобщи, че в новата формация ще подкрепя правителството на ГЕРБ и в нея влизат някои от напусналите атакисти. Също така се водели преговори с настоящи членове на “Атака”. “Не изключвам опцията парламентарната група да спре да съществува”, заяви Стоянов.

Към момента парламентарната група на националистическата партия наброява 10 души, което според правилника на Народното събрание е минимумът. Ако само един подаде заявление за напускане, Сидеров и останалите му верни депутати ще бъдат независими, но парламентарна група няма да има.

Разривът в "Атака" настъпи след местните и президентски избори, когато Волен Сидеров, дотогава най-лоялен съюзник на ГЕРБ, реши да направи рязък завой и да мине в опозиция. Веднага последваха скандали и интриги, свързани с най-верните му хора – съпругата му Капка и сина ѝ Димитър. Паралелно с това евродепутатът Слави Бинев, също като Стоянов влязъл в Европарламента с гласовете на "Атака", се дистанцира окончателно от Волен Сидеров и съобщи, че прави нова партия.

Междувременно ГЕРБ привлече на своя страна отломки от разпаднатата по-рано група на лидера на РЗС Яне Янев.

Димитър Стоянов повтори в четвъртък, че разцеплението било резултат от изборния провал на партията, но проблемът ескалирал "когато се разбра, че "Атака" няма да може да вземе 4% и да влезе в следващия парламент, ако не се промени нещо."

Според него много хора след изборите са пожелали да се промяна. "Имаме гаранция, че цели структури на "Атака" ще се присъединят към нас. Много хора не виждат оправдание за пътя, по който е поела партията. В момента имам информация поне за 20 общински структури, които ще се присъединят към нас", каза Стоянов.

Подкрепа за управляващите

Новата партия ще подкрепя правителството, за да бъде управлението стабилно и да не се предизвика криза в държавата, обясни още доведеният син на Волен Сидеров.

По думите му има достатъчни примери за кризи в управлението на различни европейски държави, заради ниска подкрепа на кабинета. По тази причина Стоянов смятал, че формацията трябва да бъде разумна.

Новата партия, която ще учредим в неделя, няма да е на всяка цена срещу правителството. Дори напротив – ще се стреми да го подкрепя, доколкото политическите възгледи на двете страни го позволяват, допълни Стоянов.

Видяхме какво се случи в Италия, Белгия, Гърция... Много са страните, които тръгнаха назад заради политическите интереси. Прагматичният подход в момента е да има стабилни правителства, да не се предизвикват излишни сътресения – затова бихме подкрепили управляващите”, каза още Димитър Стоянов. 

По същото време бившата съпруга на Волен Сидеров рекламира бъдещата партия на сина си пред ТВ7, където съобщи, че във формацията щели да се включат интелигентни хора, между които дъщерята на екстрасенската Вера Кочовска - Десислава Кочовска и българката от Македония Спаска Митрова.

Капка Сидерова също засвидетелства твърдата си подкрепа за управлението на Бойко Борисов.

Тя заяви пред журналисти, че новата партия няма да е по модел на "Атака" и няма да е от лидерски тип. Лидерът ще стане ясен на учредяването в неделя, макар че той нямало да е точно лидер, а председател.

Сред естествените партньори на новата партия Сидерова вижда всички партийни формации с изключение на ДПС, като изрази съмнение, че партията, която ще основава Меглена Кунева, ще мине четирипроцентовата бариера на изборите следващата година.

Волен Сидеров от своя страна коментира, че не вижда нищо ново в бъдещата партия на Капка Сидерова и Димитър Стоянов, тя щяла да е жалък дубликат на "Атака".

"Не виждам нищо ново- какви са идеите на тази партия, кое е новото тук? Предатели и ренегати не могат да създадат нищо ново. Предател веднъж - предател за цял живот, казва народът. Това е един обикновен опит да бъдат дублиран, само че ето тук има картини на Мърквичка. Някой може да се опита да нарисува картина като Мърквичка, но няма да е същото. Каквото стане ще стане. Искате отговори върху нещо, което първо е Нероден Петко, второ е изградено върху някаква лъжа, че 20 структури са се отделили от "Атака". Такова нещо няма", коментира Волен Сидеров пред репортери след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България