Димитър Стоянов оглави инициативния комитет на новата Национал-демократична партия

Димитър Стоянов оглави инициативния комитет на новата Национал-демократична партия

Димитър Стоянов е председател на Инициативния комитет на Национал-демократичната партия. Това реши комитетът в неделя на заседание в столицата.

Учредителното събрание на новата партия ще бъде на 2 юни тази година.

През седмицата бе известено създаването на партията, чиито учредители са предимно отцепили се членове и симпатизанти на "Атака". Идеята за създаването на формацията с "патриотична насоченост", която ще се опита да привлече към себе си от електората на партията на Волен Сидеров, е на съпругата му Капка Сидерова и на нейния син Димитър Стоянов.

Преди месеци семейството на Сидеров се разпадна драматично пред камери и микрофони, като семейният разпад съвпадна с тежка криза в "Атака" и в парламентарната ѝ група. От дясна ръка на Волен Сидеров доведеният му син, който в момента е евродепутат от "Атака", се превърна в негов пръв опонент, подкрепян от майка си, считана от мнозина за "кардинала в сянка" на "Атака".

На заседанието на инициативния комитет в неделя е имало над сто души при изискване за 50, обяви Стоянов.

Членове на националното ръководство на инициативния комитет, което ще свика учредителния конгрес на 2 юни, са Борислав Стоянов, Валентин Николов, Димитър Карбов, Огнян Тетимов, Капка Сидерова и Петър Хлебаров, повечето от които са бивши депутати от "Атака", а сега – независими, "присъединени" към ГЕРБ.

Преди да бъде избран, Димитър Стоянов разясни защо така е избрано името на новата партия – заради двете идеи, които ще бъдат защитавани. Национална - заради "идеята за националния интерес, за патриотичното начало, за съзряване и обединение на българския народ". Демократична, защото "ние отхвърляме всички авторитарни форми на управление – те не работят".

Според Стоянов учредителите са убедени, че страната ни е демократична, а спазването на законите отваря пред човека възможности. "Искаме да наложим в парламента един модел на европейското управление както се управляват повечето европейски държави", каза Стоянов.

Пред Инициативния комитет Димитър Стоянов каза, че новата партия иска да сложи край на крясъците по площадите, които не водят до нищо, да се сложи край и на празните приказки.

Той посочи, че е бил свидетел как е имало презрение и насмешка от страна на другите, когато депутати от "Атака" са предлагали свои законодателни предложения. "Искаме да сложим край на теориите и конспирациите. Икономическата криза вече не е теория – тя е реалност. ЕС не е теоретична конструкция, която е извън България и "с лека ръка да бъдат хвърляни тези срещу него", каза Стоянов.

Капка Сидерова благодари на учредителите и заяви, че е убедена, че новата формация ще успее.

В новата партия се включи и Спаска Митрева с македонско и българско гражданство, чието име нашумя в нашите медии покрай нейните семейни разпри с мъжа ѝ в Македония и с умелото политизиране от нейна страна на чисто битовия ѝ въпрос, както и с въвличането в шумотевицата на български партии.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира създаването на новата формация от доскоро близки до него хора с думите, че "там се събират хора, които са били в "Атака", но са купени от ГЕРБ".

"Новата партия е сателит на ГЕРБ. Те си създават такива партии, за да ерозират вота за "Атака". Нищо ново не се предлага. Тука има съчетание от нездрави амбиции и политическа интрига. Всеки е свободен да прави партия, но нека първо да бъде коректен и да напусне парламента, европарламента и общинския съвет, където съм ги вкарал" каза пред БНР Сидеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България