Димитър Токушев стана председател на Конституционния съд

Димитър Токушев

Съдиите от Конституционният съд (КС) избраха с таен вот в понеделник Димитър Токушев за председател на институцията. Той получи седем гласа от 12 възможни. Неговите конкуренти за позицията бяха двамата бивши зам.-председатели на Върховния касационен съд Румен Ненков и Благовест Пунев. Един съдия е гласувал за Цанка Цанкова.

Димитър Токушев влезе в КС от президентската квота през 2006 година. Той бе предложен за позицията тогава от Георги Първанов. Мандатът му като член на КС и негов председател изтича в края на следващата година.

Токушев е роден на 9 декември 1946 г. в Силистра. Той е завършил Юридическия факултет на Софийския университет и започва кариерата си в съдебната власт като районен прокурор в Пирдоп. Токушев работи в държавното обвинение до 1976 година, когато започва и академичната си кариера.

Той става доцент през 1990 година и професор през 2004 година по история на българската държава и право в Юридическия факултет на Софийския университет. В момента е лектор в Софийския университет, Великотърновския университет и в Академията на Министерството на вътрешните работи. Токушев е бил декан на Юридическия факултет на СУ от 2003 до 2006 година.

Димитър Токушев е автор е на монографията "Народния съд 1944-1945", където защитава правната легитимност на създадения от т.нар. Отечествен фронт трибунал, припомня "Капитал":

"Създаден от първото отечественофронтовско правителство, Народният съд е орган на народнодемократичната държава. Той се провежда от името и в интерес на победилата революционна класа и е едно от най-значителните събития в нашата най-нова политическа и правна история", размишлява в монографията си Токушев.

Според него целта на Народния съд е била: "За да защити завоеванията на народнодемократичната революция чрез специфичните средства на наказателното право, отечественофронтовска България се нуждае от правораздавателен орган, който да утвърди нов правов ред и да удовлетвори масовото спонтанно и справедливо искане на народа за наказването на държавните и военните престъпници и техните помагачи. Извършените от тях престъпни деяния не се включват в пределите на традиционното наказателно право".

Споделяне

Още от България