Димитър Узунов към Лозан Панов: Ти председател на ВКС ли си? Глух ли си?

Лозан Панов (в средата) и Димитър Узунов (вдясно), снимка БГНЕС

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов се забърка във вторник в нов тежък скандал, след като по време на заседанието на ВСС на разкрещя на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов: "Ти председател на ВКС ли си? Глух ли си?".

Това се случи, когато колегията стигна до точката, в която трябва да се проведе дискусия за членство на съдиите в съсловни организации и по-конкретно за приемливостта на членството в Съюза на съдиите в България, съобщи “Правен свят“. 

Членовете на ВСС от мнозинството поискаха първо да се гледат допълнителните точки на Комисията по атестирането и предложенията, а после тази. Целта бе след това мнозинството да напусне залата, за да няма кворум и да се провали дебата.

Калин Калпакчиев, който е вносител на точката, започна с доклада. Димитър Узунов се вбеси, че не може да предложи пренареждане на дневния ред и се разкрещя на председателстващия заседанието Лозан Панов: "Ти какъв си, председател на ВКС ли си. Глух ли си".

Панов го попита защо вика, а Узунов му отговори на висок тон: "Помислих, че си оглушал."

Виковете и тонът му предизвикаха бурни реакции сред останалите, съобщи “Правен свят“. Чуха се възгласи, че това е срам, че поведението е възмутително, че същото отношение проявявал и към предишния председател на Върховния касационен съд. Лозан Панов поиска да разбере становището на останалите дали при подобен тип отношение заседанието трябва да продължи. Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че първо трябва да бъдат разгледани "по-сериозните допълнителни точки", както сам ги определи.

“Всички точки са сериозни“, отвърна му Панов.

Накрая Галя Георгиева предложи дневният ред да бъде пренареден и точката за ССБ остана за финал. Дискусията по темата не доведе до някакво решение на въпроса, нито до коригиране на отношението на мнозинството във ВСС към съсловните организации на съдиите.

Подобно поведение от страна на Димитър Узунов не е прецедент. През миналата година той бе изловен да лъже в национален ефир по адрес на колегата си Калин Калпакчиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България