Димитър Йончев: Петков знае къде отидоха парите от аферата “Акрам”

Димитър Йончев: Петков знае къде отидоха парите от аферата “Акрам”

Румен Петков е причастен по някакъв начин и към банковата афера “Акрам”, която стана нарицателна за източването на банките през деветдесетте години и насочването на парите от тях към касите на БСП. Това стана ясно от думите на Димитър Йончев, председател на бившето идейно течение в БСП – Обединение за социална демокрация (ОСД), а в момента преподавател в академията на МВР и в НБУ по теория на разузнаването.

Аферата “Акрам” се развива през 1992-1993 г., когато от Пощенска банка в Плевен, ЦКБ – Враца, Първа източна международна банка (ПИМБ) – Габрово и Балканбанк – Велико Търново палестинецът с българско гражданство Ангел Златанов – Акрам с помощта на още няколко лица изтегля 93 млн. стари лева необезпечени кредити. По-късно ПИМБ и Балканбанк фалират и са затворени благодарение на не една или две подобни операции, които ги декапитализират. Парите от източените банки слагат основата на “национално отговорния бизнес” или в партийните каси, най-вече на най-голямата по това време партия – БСП.

Парите са насочени към касата на БСП със знанието на Андрей Луканов. Лидер на левицата в Плевен по това време е Румен Петков. Във Враца лидер на БСП е Румен Стоманярски (вече покойник). И двамата след това стават кметове съответно на Плевен и Враца с мощната финансова подкрепа в предизборната кампания на БСП. 

Димитър Йончев заяви във вторник пред радио Нова Европа, че едва ли Петков е замесен пряко в аферата “Акрам”. Той обаче бе категоричен, че има връзка между източването на банките от Акрам и БСП, както и че Петков знае много добре за какво става дума.

Пред радио Нова Европа, Йончев си припомни за следственото дело непосредствено преди 1996 г.

“При мен идваха разни хора от БСП да ме питат вкъщи”, разказа той за времето, когато в ареста са прибрани лица, свързани с кредитите на Акрам, а самият палестинец вече е прехвърлен зад граница.

“Сред тях бе и едно момченце, май Янев се казваше или Янков, служител от клона на банката в Плевен, което бе дало заема. Румен Петков също идва да ме пита какво да направим в този случай, след като Акрам е напуснал страната, за да не пострада момчето”, продължи Димитър Йончев. “Аз не знаех, че Акрам е напуснал страната и се опитах да го намеря по телефона, след което им дадох номера. С това се изчерпа моето участие, след което години наред обяснявах, че само съм дал номера” обясни още Димитър Йончев.

Той допълни, че по случая му е звънял покойният Николай Добрев, Валенто Василев (зам.-председател на Съюза на бившите командоси – б. р.) и даже Андрей Луканов, за да го питат “идваха ли едни наши хора да те питат нещо”. “Значи са били в течение”, каза Йончев.

Димитър Йончев обясни още, че заедно с Румен Петков са били привиквани в контролно-ревизионната комисия на БСП при председателката ѝ Сашка Каракашева, за да обяснят случая и да ги мъмрят за вината им.

“Доколкото разбрах, Петков е бил в течение, че се вземат такива кредити. Но аз по препоръка на партийната комисия бях изкаран като най-несъстоятелния човек в цялата партия. Явно на тези, които бяха организирали тази афера, им трябваше по-публично име. Бях нарочен за преподавател на Акрам, което не е вярно. Чисто и просто в Търново той беше взел под наем сграда на партийния съвет, държеше там кафене, мотел, спяхме с функционери там”, каза още Йончев. 

Той добави още, че физическият получател на кредитите е Акрам, но дали те са отивали за партията, не може да твърди със сигурност.

“Възможно е част от тях да са били за партията, но тази история така и затихна, след като дойде информация, че Акрам се е самоубил в испански затвор (през 1999 г. и при неизяснени обстоятелства  – б.р.)”, каза още Йончев, който обясни, че има логика Акрам да е съдействал за вземането на парите, защото е бил с леви убеждения.

“Самият Акрам беше широко скроен човек, буден, като всеки арабин имаше усет към бизнеса, правеше благотворителни неща за футбола в Търново, за БСП. С партията го свързваха леви убеждения. Той идваше от Ливан, завършил е военно училище, беше от палестинското движение, баща му, доколкото знам, е бил от охраната на Ясер Арафат”, допълни още Йончев.

Запитан дали Ангел Златанов – Акрам лично е изтеглил 14 млн. стари лева от Пощенска банка в Плевен с негова благословия, във вторник Румен Петков заяви пред БНР, че този въпрос му звучи “меко казано, атрактивно”.

“Как може с благословията на един човек, който и да е той, да бъдат раздавани милиони?”, попита министърът.

“Това дело, за съжаление, беше част от една зле организирана пропагандна кампания и тя се провали както всичко останало. По делото съм се явявал няколко пъти като свидетел и считам въпроса за пределно ясен. Но опитът да се внуши, че партийни лидери са благославяли кредити, звучи абсолютно несериозно”, каза още Румен Петков.

След повече от 10 години от началото на делото “Акрам” през март 2006 г. по него във Велико Търново бяха произнесени 6 осъдителни присъди и една условна на седем души за общо 33 години затвор. Сред осъдените бе и братът на Акрам. Следите на откраднатите пари така и не бяха открити.

Споделяне

Още от България