Димитров готов да внася газ с кораб и обратна тяга от Турция

Димитров готов да внася газ с кораб и обратна тяга от Турция

С изненадващи варианти за решаване на газовата криза в България излезе министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след близо десет дни на агония на промишлени предприятия и оставени на студено граждани.

Ден след спешната визита на премиера Сергей Станишев в Москва и срещи с руския министър-председател Владимир Путин, президента Дмитрий Медведев и шефа на “Гапром“ Алексей Милер, Димитров излезе с разрешение на кризата. То предвижда отваряне на иначе еднопосочните транзитни тръби към Гърция и Турция, където налягането било по-високо и така с обратна тяга сме щели да получим газ.

Разговори в тази насока били проведени между Димитров и колегите му от Гърция и Турция и Атина изказала готовност да помогне.

“Търсим алтернативи извън трасето Русия и алтернативите стават все по-ясни, и ако някои се туткат, България в кратко време може да осигури алтернативни източници на газ", заяви Димитров

“Ако Турция разреши да отворим крановете, ще започне обратно подаване на газ“, каза министърът. По същия начин от Гърция сме можели да получаваме по 2 млн. кум. м газ на денонощие, а отделно можело с кораб да се доставя втечнен газ на терминала Ревитуса край Атина, допълни Димитров.

Изглеждащата авангардна идея бе определена от председателя на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев като напълно възможна технически. Връзките на транзитната и националната мрежа позволяват това, каза Кънев пред Mediapool.

Според него реална е и възможността за внос на суровина от посочения от Димитров терминал за втечнен газ чрез краткосрочни спотови сделки. По думите му обаче по-лесно ще е е импорт от подобен терминал на Турция, разположен недалеч от Истанбул на Мраморно море.

Цените на втечнения газ обаче са по-високи от тези на суровината, транспортирана чрез тръбопроводни системи.

По думите на министъра на икономиката и енергетиката Турция има конкретни идеи за бързо създаване на връзки между българската и турската газопреносни мрежи с ползване на всички ресурси, с които Анкара разполага.

“Съседите се отзовават и си признавам, че вероятно дори сме подценявали сътрудничеството с преките си съседи и тяхната отзивчивост“, заяви Димитров. Страната било безкрайно заинтересувана и от възможността да ползва транзитните мрежи към Турция и Гърция като резервоар.

България е готова да плати и да направи транзитните връзки с Гърция и Турция реверсивни, тоест двупосочни, но това ще стане след края на газовата криза, каза Димитров, който за пореден път предрече разрешаване на конфликта до дни.

Превръщането на транзитните връзки с двете страни в двупосочни не е отскорошна тема и тя е била дискутирана нееднократно в последните години, без да се направи нещо конкретно по изпълнението ѝ.

Според Валентин Кънев това е реална възможност, с която България може да обезпечи 30-40 на сто от доставките си извън руските количества газ. Трябва само да се допълни режимът на работа на компресорните станции, коментира той.

В момента няма намаление на количествата на теглене на газ от находището в Чирен, каза още министърът.

По думите му българската опозиция се стреми да удари правителството в гръб. Имаме всесилни опозиционни политици, които могат всичко, но сега ги няма, няма ги и контактите им, заяви Димитров.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) междувременно съобщиха, че обмислят да предложат на правителството да въведе извънредно положение, защото това ще даде възможност на държавата да помогне на бизнеса чрез държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес