Димо Гяуров: Делян Пеевски държи сектор "Сигурност"

Експерти: Престъпният свят не се страхува от МВР

Димо Гяуров: Делян Пеевски държи сектор "Сигурност"

Делян Пеевски държи сектор "Сигурност", смята бившият директор на Националната разузнавателна служба по времето на управлението на Иван Костов и бивш депутат от "Синята коалиция" Димо Гяуров.

"Не съвсем ДПС държи този сектор. ДПС по-косвено е намесено в схемата. Става въпрос за финансови интереси, олигархията държи сектора, не точно ДПС, но тъй като ДПС е тясно свързано с олигархията... Делян Пеевски държи сектора", казаГяуров пред Нова телевизия, предаде dnevnik.bg.  Той посочи, че за хората, които наблюдават този сектор не е тайна кой кого подкрепя и кой на кого е човек.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев подкрепи Гяуров и заяви, че Ахмед Доган е създал първия олигархичен модел в България - "Мултигруп". Той  си имаше и правителство, това на Любен Беров. Идеолог на този модел беше Доган, в по-ново време моделът "Доган" се замени с модела "Кой", на който публичното лице е Делян Пеевски, каза още Андреев.

По думите му не е тайна, че на много ключови позиции в съдебната система и в сектор "Сигурност" са хора, поставени от кръга "Кой", и това е големият проблем. Тук трябва да се търси решението на тази поредица от тежки престъпления и чувството за безнаказаност, смята Андреев.

Престъпният свят не се страхува от МВР

Бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност Николай Радулов смята,  че престъпният свят знае, че няма възможност да получи възмездие.  "Със сегашното ръководство на МВР могат да си позволят каквото им хрумне без санкции, дори някой да бъде разкрит", каза Радулов по повод зачестилите убийства.

"Когато има сгъстяване на такъв тип тежки престъпления, това е сигурен симптом, че има чувство за безнаказаност. Търся и връзка с правораздавателната система. Това вероятно е начин за самостоятелно правораздаване. Може би извършителите на тези престъпления са разочаровани, че не могат по друг начин, със средствата на закона, да разчистят сметки помежду си", коментира Димо Гяуров.

Бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев смята, че причините за увеличения брой на убийствата е в липсата на правосъдие. "Другото е, че традиционно всеки един от  управляващите гледат на МВР като на свещена крава. Като дойдем на власт ще сложим нашия човек там и проблемът приключва", каза Андреев.

Пред вратите на България чука голяма опасност - радикалния ислям

Пред вратите на България чука една голяма опасност - радикалния ислям,  предупреди още Методи Андреев. Според него две партии в България ползват религията за политика. Едната е  ДПС – с исляма, а другата "Атака" – с православието.

Според Андреев голямата опасност е моделът "Доган" да се прехвърли към ромските общности, защото това е най-слабото звено за навлизане на радикален ислям в България.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България