Димо Гяуров: Руският шпионаж години наред си разиграва коня в България

Един от руските дипломати, обявени за персона нон грата, напусна страната

Димо Гяуров

"От 30 години насам ние сме скъсали със съветския блок и с опеката на съветските служби, но не направихме необходимото да изкореним остатъците и резултатът е налице". Tака бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира обявената от прокуратурата за безпрецедентна акция по разбиването на шпионска мрежа в полза на Русия.

Според Гяуров сме допуснали "години наред руският шпионаж да си разиграва коня в България" и не сме предприели адекватни действия.

И в разузнаването има червени линии, които не бива да бъдат пресичани, заяви Димо Гяуров пред БНР.

В свои позиции той вече определи казуса с разбиването на шпионската мрежа в полза на Русия като "квартален шпионаж" и "квартално разузнаване".

"Оперативното ниво на лицата, които са в мрежата, нещата, които наблюдавахме от записите, са на изключително ниско оперативно ниво", поясни Гяуров в предаването "Преди всички".

"Когато казвам "квартален шпионаж", нямам предвид, че това е мрежа, която е изключително лесно да бъде разкрита. Постижението е много добро, зад него се крият огромни усилия", допълни той.

По думите му липсата на оперативна подготвеност, липсата на интелект ни най-малко не омаловажава резултата от операцията по задържането на тази мрежа.

На всички е ясно, че никой разузнавач не прониква като във филмите за Джеймс Бонд в местата, които го интересуват, сам, отбеляза още Гяуров.

Шпионите били сигурни, че никой не ги преследва

"Много често от оперативна гледна точка е по-важно да пресечеш една дейност, отколкото да достигнеш до осъдителната присъда", коментира той 

"Аз си обяснявам това поведение на тези лица, които предадоха България, с наглост", заяви Гяуров. 

По думите му участниците в шпионската афера са имали спокойствието и убедеността, че никой няма да ги преследва.

Няма да стигнем до скъсване на дипломатическите отношения със сигурност, каза Димо Гяуров, запитан каква ще бъде ответната реакция на Москва.

Единият руски дипломат вече напусна България 

Един от двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата от МВнР, вече напусна България, но другият е заразен с Cоvid-19 и ще бъде експулсиран, след като се възстанови и PCR тестът му е отрицателен, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на Посолството на Русия у нас.

"На българска страна бяха представени необходимите медицински документи, удостоверяващи казуса и тя се съгласи експулсирането да се отложи", уточниха от посолството.

В понеделник българското външно министерство обяви двама служители на руското посолство в София за персона нон грата и им даде 72 часа, за да напуснат страната.

Очаква се Русия да предприеме огледални мерки, каквато е дипломатическата практика.

Според БНТ обявените за персона нон грата са секретарите на посолството на Русия у нас – Максим Рибкин и Александър Зинкин.

Тази стъпка бе предприета, след като прокуратурата обяви, че е разбила шпионска мрежа в полза на Русия, в която участват бивши и сегашни български военни.

Посолството на Русия отрече да е участвало в шпионаж и поиска "спекулациите" да бъдат прекратени. САЩ, Великобритания и НАТО обаче подкрепиха усилията на България да противодейства на руската активност.

Споделяне

Още по темата

Още от България