Димо Гяуров: Шефът на НРС под прицел заради “нескопосани” анализи по делото в Либия

Димо Гяуров: Шефът на НРС под прицел заради “нескопосани” анализи по делото в Либия

Началникът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е сигурен за поста си. “Няма причина  да се притеснявам”, коментира разузнавачът пред Mediapool в сряда. Той бе потърсен по повод на изтеклите в публичното пространство твърдения, че предстои кардинална смяна в ръководство на НРС. Отлично информирани източници поясниха, че планираните рокади в разузнаването са повлияни от провалените усилия за успешен изход на СПИН-делото в Либия, както и от съмнителните случаи на самоубийства в службата от края на миналата година.

Предшественикът на ген. Киров в НРС ген. Димо Гяуров заяви в сряда пред бТВ, че службата е станала обект на критики от управляващата коалиция и от президента Първанов, на когото разузнаването е подчинено. Гяуров освен това алармира, че сегашното ръководство на НРС прибягва до активни мероприятия, характерни за Държавна сигурност и “похвати, типични за онова милиционерско десарско време”. Така Гяуров тълкува анонсите на ген. Киров, че се изготвя някакъв доклад, анализиращ работата на разузнаването по делото в Либия, като целта е да прехвърлят вината на старото ръководство на НРС.

Според Гяуров “хвърчащи бумаги са разнесени из специално подбрани редакции на вестници, по-жълти или свързани по един определен начин с бившата ДС.” Тези “бумаги” не носят авторство и могат да съдържат всякакви пасквили и лъжи – подход, типичен за ДС отпреди 20-30 години, коментира Димо Гяуров. Той оглавяваше службата 6 години, до 2003 –та, когато бе заменен от Кирчо Киров.

“Злите езици твърдят, че зад всичко това стоят нескопосаните анализи на НРС и дори убедеността на нейното ръководство, че биха могли да способстват, което е довело до вкарването в заблуда на държавното ръководство. Така че ситуацията не е никак благоприятна за ръководството на НРС, още повече на фона на последните два смъртни случая. Там е съвсем естествено да бъде потърсен начин да се прехвърли отговорността другиму”, каза Димо Гяуров.

Той припомни изявлението на Първанов, че България е изключително близо до положителното разрешаване на казуса с медицинските сестри. За визитата на Първанов в Либия и срещата му с Кадафи през 2005 г. се смята, че е  осъществена със съдействието на НРС.

През последните пет години България следваше политика на затопляне на отношенията с либийското ръководството, паралелно с усилията за интернационализация на проблема с медиците. Осъществяваха се държавни и неформални контакти за благополучен изход от кризата. Самият Георги Първанов прогнозира такъв на 29 октомври, когато бе преизбран за президент, за завръщане на медиците у дома “до есента или до края на годината” говореше през 2006-та и зам.-министър Феим Чаушев.

След повторното произнасяне на  смъртните присъди на 19 декември м.г. София за пръв път обяви официално, че процесът е опорочен и политизиран, а решението на съда е неприемливо. “От нафталина” дори бе извадена и старата идея за възбуждане на наказателен процес в България срещу мъчителите на сестрите.  

Пред Mediapool ген. Киров заяви, че не иска да коментира изказванията на предшественика си с обяснението, че има институционално поведение, а Димо Гяуров е част от историята на НРС. 

Запитан разузнаването ли има основна заслуга за формиране на българската дипломация по проблема с Либия, ген. Гяуров каза, че факторите са комплексни.

Обществото се люшкаше от едната в другата крайност, посочи той и припомни, че министър от кабинета на СДС бе отстранен под медиен и обществен натиск заради твърдението си, че Либия не е бяла държава, а сега парламентът прие декларация, с която на практика казва същото.

Димо Гяуров смята, че атаката срещу него не само цели прехвърляне на проблема от болната глава на здравата, а и по този начин му размахват пръст заради изразените от него съмнения, че смъртта на шефа на архива на НРС Божидар Дойчев през ноември м.г. е самоубийство по лични причини.

Споделяне

Още от България