Динозаврите изтребени от водорасли

Динозаврите изтребени от водорасли

Учените установили, че масовото измиране на видовете в историята на Земята (например, гибелта на динозаврите преди 65 милиона години) е обусловено не от катастрофални катаклизми, а от микроскопични водорасли. Резултатите от проучването си учените ще представят на конгреса на Американското геологическо общество в Портланд, а кратко изложение е публикувано в "Дейли Телеграф".

В рамките на новото изследване учените анализирали геологическите наслоявания, съответстващи на периодите на масово измиране на видове. Проучванията показали, че тези периоди са белязани от нарастване на броя на водораслите. По думите на изследователите, именно това нарастване може да е отговорно за изчезването на видовете.

Учените предполагат следния сценарии. Падането на огромно небесно тяло води до попадане в океана на голямо количество минерални вещества. Това на свой ред предизвиква бурен растеж на микроскопични водорасли, много от които отделят токсични вещества. Токсините от водата попадат в растенията, а оттам в живите организми.

Постепенното отравяне с токсините на водораслите не е единственият възможен вариант за изчезването на динозаврите. Съвсем наскоро учените предположиха, че древните гущери може да са загинали заради изригването на вулканите, при което от кратерите се изхвърля серен двуокис.

Споделяне

Още от Свят