Динозаврите са изчезнали заради "лош късмет"

Динозаврите са изчезнали заради "лош късмет"

Динозаврите са били изтрити от лицето на Земята, защото глобалната катастрофа, причинена от падналия огромен астероид, се е случила в момент, в който те са били най-уязвими. Това сочи най-ново научно изследване по темата, цитирано от БиБиСи в понеделник.

 

Д-р Стив Брусат от Университета в Единбург, който е един от главните участници в проекта, обяви, че по време на сблъсъка, морското ниво се е покачвало и някои видове вече са изчезнали или са били на изчезване. Изследването е публикувано в научното списание "Биолоджикъл ривюс". В проучването са участвали общо 11 водещи световни учени палеозоолози.

 

Общоизвестен факт е, че динозаврите са изчезнали преди около 65 милиона години, когато Земята е била ударена от астероид с диаметър над 10 км. Той е паднал на територията, заемана сега от Мексиканския залив. Основен въпрос за проучването е бил дали динозаврите са щели да изчезнат и без да е имало такъв апокалиптичен инцидент.

 

"Перфектната буря се е случила за динозаврите, когато те са били най-уязвими", разказва д-р Брусат пред БиБиСи. Последните доказателства показват, че 11 вида динозаври са изчезнали точно преди удара на астероида в Земята. Те са се хранели с растителност. За други обаче няма данни за спад на популацията.

 

Учените са установили, че по същото време морското равнище на Земята се е покачвало, имало е и повишена вулканична активност. Поради тази причина изводът е, че динозаврите са били твърде уязвими към момента на сблъсъка.

 

Д-р Брусат вярва, че ако астероидът е ударил Земята няколко милиона години по-рано, когато динозаврите са живеели в по-добра за тях околна среда, те са щели да оцелеят и възстановят. Най-вероятно са щели да доживеят и до сегашната ера.

 

"Пет милиона години преди сблъсъка екосистемата на динозаврите е била много по-здрава, те са били много повече видове, хранителната им верига е била по-здрава. Така са щели да имат и по-добър шанс да оцелеят. Динозаврите са съществували цели 160 милиона години преди сблъска. Преживели са доста върхове и спадове. Винаги са успявали да се приспособят. Вероятно са щели да преживеят и това", казва д-р Брусат.

 

Ако не е бил сблъсъка в този крайно неподходящ момент, то ние сме щели да живеем в свят, доминиран от динозаврите, е един от изводите на д-р Брусат. "С изключение на това, че бозайниците е нямало да имат шанса да процъфтят и ние да водим този разговор сега", допълва той пред БиБиСи.

 

Един от най-интригуващите въпроси е как са щели да еволюират динозаврите. Можели ли са да еволюират като бозайниците, за да се превърнат в разумни същества като съвременните хора? "Възможно е! При еволюцията никога не трябва да казваме никога. Възможно е те да са можели да развият някаква форма на интелигентност", отговаря д-р Брусат.

 

Професор Саймън Конуей-Морис от Университета в Кеймбридж също се съгласява, но само с част от твърденията на д-р Брусат. Според него дори и динозаврите да бяха оцелели след сблъсъка, то винаги е било по-вероятно други видове да придобият развита интелигентност и умения да изработват сечива и оръжия.

 

"От този момент нататък динозаврите са щели да бъдат единствено сандвич", казва Конуей-Морис.

 

Други замесени в изследването учени са по-малко склонни да вярват, че динозаврите са щели да оцелеят при същия сблъсък, стига той да е дошъл в друго време. Те обаче потвърждават, че огромните влечуги са имали лош късмет.

 

"Ние не можем да превъртим лентата на еволюцията и да видим дали сблъсък, дошъл в друго време, би причинил същото масово унищожение. Въпреки това сблъсъкът е дошъл в определено лош момент", смята д-р Ричард Бътлър от Университета в Бирмингам.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?