Дионисиев се обяви за невинен по обвиненията в подкупи за Саддам

Дионисиев се обяви за невинен по обвиненията в подкупи за Саддам

Българинът Людмил Дионисиев и американският бизнесмен Дейвид Чалмърс се обявиха за невинни по обвиненията, че са използвали средства от програмата на ООН "Петрол срещу храни", за да плащат милиони долари подкупи на режима на Саддам Хюсеин, предадоха агенциите в понеделник привечер.

Чалмърс и Дионисиев бяха арестувани в четвъртък миналата седмица в жилищата им в Хюстън. Федералните власти в Манхатън ги обвиниха, че чрез компанията Бейойл са измамили ООН с най-малко 100 милиона долара, които трябвало да бъдат използвани за хуманитарна помощ за иракчаните.

Срещу двамата, както и срещу британеца Джон Ървинг, са повдигнати обвинения за измама, участие в забранени трансакции, нарушаване на ембаргото срещу Ирак и даване на подкупи на режима на Саддам Хюсеин.

На изслушването в четвъртък миналата седмица представителят на прокуратурата Майкъл Шелби заяви, че Чалмър и Дионисиев са обвинени в "значително забогатяване, подпомагайки врага на страната ни".

Заради обвиненията, прокурорите ще поискат Джон Ървинг да бъде екстрадиран от Великобритания.

На кратко заседание на районния съд в Манхатън в понеделник съдия Дени Чин не промени решението си Дионисиев и Чалмърс да останат на свобода срещу гаранция от 500 000 долара, 150 000 от които да се внесат ефективно.

Съдията разреши на двамата да пътуват до четири американски щата преди съдебния процес - Ню Джърси, Пенсилвания, Делауеър и Колорадо.

В случай, че бъдат признати за виновни по всички обвинения, Чалмърс, Ървинг и Дионисиев могат да бъдат осъдени на до 62 години затвор и глоба от 1 милион долара, припомнят агенциите. 

Бейойл и тримата нейни представители са обвинени за плащането на милиони долари като тайни подкупи към режима на Саддам, за да получат иракски петрол. Според прокуратурата, тайните плащания не са извършвани през банковата сметка на ООН, в която са набирани суми от продажбата на иракски петрол и са купувани храни и лекарства за иракчаните.

Режимът на Саддам е изисквал получателите на петрола да плащат подкупи в тайни банкови сметки, контролирани от Багдад, а разходите за подкупите са били калкулирани в цената на суровината при продажбата на клиенти.

Прокуратурата посочи, че от 2001 г. до първите месеци на 2003 г., малко преди началото на войната в Ирак, Чалмърс, Диносиев и Ървинг са плащали раздути комисионни на брокери или държатели на петролни ваучери, с ясното знание, че част от тези плащания ще отидат за правителството в Ирак. За да се прикрият стойността на нелегалните подкупи, обвиняемите са постигнали сделка с иракски представители да им намалят продажната цена на петрола.

Бейойл е закупила близо 6 млн. барела иракски петрол за около 100 млн. долара през 1997 г., малко след стартирането на програмата “Петрол срещу храни”, сочат данните в иракското петролно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?