Дипломанти разказват историята на Родопите с танц

Студентите на Пловдивската музикална академия работят у нас и по света

Дипломанти разказват историята на Родопите с танц

Историята на Родопите и нов прочит на “Криворазбраната цивилизация” чрез изкуството на танца ще представят абсолвентите от катедрата по “Хореография” към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив Спектакълът е в събота в драматичния театър в града, като входът е свободен.

Спектакълът “В недрата на Родопите” разказва историята от времето на Орфей до наши дни. В представлението е вплетен по уникален начин автентичният фолклор на Родопите със съвременни мултимедийни и визуални ефекти, разказа гл.ас. Рослана Моравенова, която е ръководител на дипломната работа на студентите. Хореограф е Атанаска Чепелиева.

Дипломиращите се студенти чрез танцовото изкуство ще представят и нов прочит на сатиричната пиеса на Добри Войников “Криворазбраната цивилизация”. Режисьор постановчик на спектакъла е Мартин Петков.

Завършващите класически балет ще представят вариации от балета “Корсар” по музика на Адолф Адам.

Съвременните хип-хоп, стрийт денс и брейк ще бъдат представени на сцената на Пловдивския драматичен театър от Павлин Томов и Явор Узунов, които станаха известни покрай участието си в риалити формата “България търси талант”.

Едно от нещата, с които се гордеем е, че имаме 98% реализация на студентите от катедра “Хореография”, което може би го няма в никое друго висше училище у нас, коментира Рослана Моравенова пред Mediapool. По думите ѝ почти всички техни възпитаници са действащи артисти в големи трупи и театри у нас и в чужбина.

Възпитаници на Пловдивската музикална академия са солисти на държавната опера и балет в София, на народните ансамбли “Пирин” и “Тракия”, както и на частните трупи “Българе” и на Нешка Робева. В чужбина играят в ансамбъла “Огънят на Анадола”, който е турски вариант на Lord of the Dance. Трупата на господаря на танца Майкъл Флетли също е отправяла покана към танцьори на академията да се явят на тест за включване.

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?