Дипломат оглави Организацията за освобождение на Палестина

Саеб Еракат

Активният участник в преговорите за уреждане на конфликта с Израел и дипломат Саеб Еракат бе избран за генерален секретар на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина /ООП/. Това бе обявено в Рамала на Западния бряг на река Йордан, където се състоя извънредно заседание на ООП, предадоха осведомителните агенции.

Палестинският преговорящ заменя на поста ветерана от ООП на този пост Ясер Абед Рабо - сподвижник на покойния палестински лидер Ясер Арафат. Появата на Еракат на длъжността генерален секретар на ООП бе възприето от регионални експерти като възможно решение на палестинския президент Махмуд Абас да го направи свой приемник.

Вчера сензацията на деня в Рамала стана обявената от Абас оставка като ръководител на изпълкома на организацията. Длъжностите си напуснаха и още девет членове на ръководството.

Тази стъпка автоматично откри пътя за провеждане на извънреда сесия на Националния съвет на Палестина /НСП/, в рамките на която ще бъдат произведени нови избори за състава на изпълкома на ООП, който е 18-членен. Такъв вот не е имало от 1996 г.

Както съобщи пред агенция Маан членът на палестинското ръководство Тайсир Куба, сесията на НСП "ще се състои в периода до 10 септември, преди обиколката на Абас в Западна Европа и участието му в работата на Общото събрание на ООН".

Споделяне

Още от Свят