Дипломат от кариерата поема посланическия пост на Италия в София

Дипломат от кариерата поема посланическия пост на Италия в София

Марко Контичели е новият посланик на Италия в София, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Назначението, което неотдавна бе утвърдено от италианския министерски съвет, бе огласено от министерството на външните работи, след като българското правителство даде агреман, се посочва в информацията, която съдържа и кратка биографична справка.

Марко Контичели е роден през 1961 година. Завършва политически науки в университета във Флоренция през 1985 година. На дипломатическа служба постъпва през 1987 година.

Първоначално работи в центъра за шифровка и телекомуникации на външното министерство, а след това преминава в главната дирекция за персонала и администрацията.

През 1989 година е втори секретар по търговските въпроси в италианското посолство в Хартум, а през 1991 година е консул в Севиля.

След завръщането си в Рим работи в главната дирекция по политическите въпроси на външното министерство. От 1998 година е търговски съветник в посолството в Делхи, а от 2002 година е първи съветник в постоянното представителство на Италия към международните организации в Женева.

През 2006 година Марко Контичели преминава в главната дирекция за европейска интеграция, където от 2011 година е координатор на имиграционните политики в рамките на Европейското пространство за правосъдие, свобода и сигурност на ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?