Дипломат в Украйна свидетелства пред Конгреса за ролята на Тръмп в "украинския скандал"

Бил Тейлър пристига, за да свидетелства в Конгреса

Високопоставен американски дипломат в Украйна свидетелства пред членове на Камарата на представителите на американския Конгрес и неговите показания затвърдиха идеята, че Доналд Тръмп може би е използвал американската външна политика за лични политически цели, предаде Франс прес.

По време на изявление при закрити врата, чието съдържание бързо изтече в медиите, Бил Тейлър, който е американски шарже д'афер в Киев, разказа как президентът Тръмп се опитал да окаже натиск върху Украйна, за да разследва тя семейството на неговия опонент от Демократическата партия Джо Байдън с приближаването на президентските избори в САЩ през 2020 г. Дипломатът разказа, че Тръмп обвързал удовлетворяването на неговото искане с отпускането на помощ на Вашингтон за Киев.

Пред депутати от Камарата на представителите Тейлър каза, че американският посланик в ЕС Гордън Съндланд му дал ясно да разбере, че Тръмп обвързал деблокирането на американска военна помощ за Украйна с евентуално обявяване от Киев на започване на разследване срещу сина на Джо Байдън, който е бил член на административния съвет на украинска компания.

"Господин Съндланд ми каза, че всичко е било свързано с едно такова съобщение, в това число и помощта", каза Тейлър. Неговите показания, съдържащи се в документ от 15 страници, бяха изцяло публикувани във в. "Вашингтон пост".

"Посланик Съндланд каза, че е говорил с украинския президент Володимир Зеленски и му е казал, че въпреки, че не става дума за нещо в замяна, ако той не изясни публично нещата, то ние ще се озовем в задънена улица", каза Тейлър. Той поясни, че под "задънена улица" е разбрал, че Украйна няма да получи военната помощ, от която се нуждае.

Пред конгресмените Тейлър разказа, че Съндланд се е опитал да му разясни бизнес логиката на Тръмп. "Когато един бизнесмен е напът да подпише чек на някого, който му дължи нещо, този бизнесмен иска от този човек да му плати, преди да подпише чека", е казал Съндланд на Тейлър.

Конгресмените от Демократическата партия, присъствали на изслушването, съзряха в него основателно доказателство, подтикнало ги да започнат разследване за импийчмънт на Тръмп.

Говорителката на Тръмп нарече всичко това кампания за оклеветяване, а Тръмп засега не е реагирал директно на изказванията на Тейлър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят