Дипломатът Ангел Димитров ще води преговорите с Македония за общата история

България очаква тежки разговори, но се надява Скопие да даде шанс за успешния им изход

Ангел Димитров, сн. БГНЕС
Дългогодишният дипломат и историк Ангел Димитров ще води от българска страна преговорите с Македония, които трябва да решат спорните въпроси от историята между двете страни. В сряда правителството одобри състава на комисията, в която е търсен баланс между историци от по-старата и по-новата школа.
 
Съставянето на такава съвместна двустранна комисия бе предвидено в Договора за добросъседство между двете страни и бе коментирана като най-сериозното предизвикателство в двустранните отношения заради многогодишните претенции на Македония към българската история. 
 
Ангел Димитров е първият ни посланик в Скопие, а по-късно е бил посланик и в Белград. Негов заместник ще бъде историкът доц. Наум Кайчев, който е бил генерален консул в Битоля и Торонто и е член на Македонския научен институт.
 
"Давам си сметка, че с колегите от Република Македония ще имаме тежки разговори. Надяваме се, че техният състав на комисията е подбран така, че да даде шанс за нормално развитие на разговорите. От наша страна ние ще демонстрираме тази добронамереност, която е залегнала в договора за приятелство и добросъседство“, коментира Ангел Димитров.
 
Той добави, че ще бъде направено всичко възможно за защита на нашите интереси и то по такъв начин, че да бъде улеснено приложението на Договора в тази част, която, по думите на Димитров, е много важна за формирането на ново поколение в Република Македония.
 
В комисията влизат още д-р Момчил Методиев – главен редактор на "Християнство и култура“ и бивш дипломатически служител в Министерството на външните работи, проф. Иван Илчев – бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски“, Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН, проф. Кирил Топалов – бивш посланик на България във Ватикана, известен писател и преподавател по българска възрожденска литература, доц. д-р Бони Петрунова – археолог и директор на Националния исторически музей.
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева съобщи, че първата среща на комисията ще се проведе в София и предстои да се подготвят правилата за работата ѝ, механизмите, тематичните кръгове и въпроси. 
 
Тя посочи, че е много важно да се създадат ясни механизми на работа, на дебати и на начина на стигане до изводи, за да може комисията да постигне резултатите, които цели.
 
Договорът стъпва върху Декларацията за добросъседство, подписана през 1999 година от премиерите Иван Костов и Любчо Гергиевски. Сега записаното в нея влиза официално в международното право. Предвиден е и междуправителствен механизъм, който да следи изпълнението на договора.
 
Той въвежда термина "обща история" и предвижда да бъде формирана съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси на паритетна основа.
 
Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.
 
С него двете държави поемат ангажимент да предприемат и ефективни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.
Споделяне

Още по темата

Още от България