Дипломатът Мустафа Адиб ще състави новото правителство на Ливан

Мустафа Адиб

Ливанският президент Мишел Аун възложи днес на посланика в Германия Мустафа Адиб да състави ново правителство, след като дипломатът получил одобрение от мнозинството от депутатите да заеме премиерския пост, предаде Ройтерс.

След консултациите с парламентарните фракции президентът взе решение да възложи съставянето на правителството на Мустафа Адиб, съобщи началникът на президентската канцелария Антоан Шукейр.

Според местни медии 48-годишният Адиб, който е посланик в Берлин от 2013 г. и е добре известен в европейските столици, на вчерашните консултации е получил подкрепата на 90 от 128-те депутати в парламента.

Пред журналисти след срещата с президента Адиб заяви, че разчита да сформира в максимално кратки срокове кабинет от професионалисти и експерти, и да бъдат осъществени незабавни реформи, за да бъде постигнато споразумение с Международния валутен фонд, предвид тежката ситуация в страната след катастрофалния взрив в пристанището на Бейрут.

Той говори броени часове преди пристигането в Ливан на френския президент Еманюел Макрон, който ще настоява за осъществяване на дълго отлаганите реформи, за да бъде изведена страната от дълбоката криза. Това е второто посещение на Макрон за по-малко от месец. Той оглави международните усилия да бъдат накарани ливанските лидери да се заемат с коренните причини за финансовия срив, съсипал икономиката още преди опустошителния взрив в Бейрут на 4 август.

Според висши ливански служители, цитирани от Ройтерс, посредничеството на Макрон е било ключово за постигането на споразумение за кандидатурата за премиерския пост през 48-те часа, преди да се стигне до съгласие за Адиб. Миналата седмица имаше пълна безизходица по въпроса за бъдещия министър-председател.

Съгласно конфесионалната подялба на властта в Ливан, президентът е християнин маронит, премиерът - мюсюлманин сунит, а председателят на парламента - мюсюлманин шиит.

Кандидатурата на Адиб беше предложена вчера от бивши премиери от сунитската общност, включително Саад Харири, който оглавява най-голямата сунитска партия. По време на консултациите Харири заяви, че новото правителство трябва да се състои от "специалисти, които могат да извършат необходимите икономически реформи".

"Ливан трябва да върне доверието на международните спонсори към своята икономика. Нашата цел е да възстановим Бейрут след разрушителния взрив, затова е нужен точен план, за да бъде получен кредит", каза Харири.

Споделяне

Още от Свят