Дипломати умишлено пречели на гласуването в чужбина

Дипломати умишлено пречели на гласуването в чужбина
Българските дипломатически мисии умишлено са създавали пречки пред разкриването на изборни секции зад граница. Това обявиха във вторник от Синята коалиция и партия "Другата България".

Стефан Тафров от Синята коалиция съобщи, че българските посолства са били инструктирани да обезсърчават българите да създават секции.

"До този момент подобна практика е непозната за българската дипломация. Това, което се случва спрямо нашите сънародници в чужбина е срам за България. Има много доказателства и писма. Очакваме правителството да даде обяснение защо българските дипломатически представителства не насърчават българските граждани да упражняват конституционните си права", посочи Тафров, който е бивш зам.-външен министър и посланик в Рим, Париж и ООН.

Той коментира, че отблъскването на българите в чужбина от политиката в България заради дребни партийни сметки е "най-малкото късогледо и непатриотично".

Председателят на Политическа партия "Другата България" Божидар Томалевски посочи, че при разкрития брой избирателни секции в чужбина на парламентарните избори няма да могат да гласуват повече от 90 хиляди българи, живеещи извън страната.

Според "Другата България" на тези хора не им се дава възможност да внесат заявления за гласуване или представителите на мисиите ни възпрепятстват организирането на секция.

От партията посочиха, че в Турция ще бъдат разкрити над 120 секции за 240 хиляди изселници. В Гърция обаче ще бъдат разкрити три секции при положение, че сънародниците ни там са 380 хиляди. В щата Илинойс, където живеят 220 хиляди българи, пък е разкрита само една секция.

Томалевски съобщи, че партията му ще внесе в Представителството на Европейската комисия в България протестна декларация по повод отказа за разкриване на секции за българите в чужбина и подмяната на техния вот. Ще настоява и за отговор от Министерството на външните работи какво

пречи на разкриването на максимален брой секции в САЩ, Испания и Гърция.

По повод довода на външно министерство, че законодателството в Германия не позволява разкриването на секции извън дипломатическите представителства Тафров отбеляза, че Гърция и Румъния са успели да открият секции, защото са отправили искането си на време.

Томалевски пък отбеляза, че в САЩ няма законодателна забрана за разкриване на избирателна секция извън дипломатическите мисии на съответната страна.

В същото време говорителят на МВнР Драговест Горанов призовава в писмено изявление всички наши сънародници зад граница да упражнят правото си на вот.

"Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на България зад граница ще продължат да работят за образуване на избирателни секции в съответствие с разпоредбите на закона", посочва Горанов.

Той твърди, че в МВнР са получени списъци с общо 57 346 имена на избиратели, подали заявления за гласуване в чужбина. На основание броя на заявленията, получени в българските дипломатически и консулски представителства, ще бъдат разкрити общо 259 секции в 141 населени места, в 58 държави, от които 123 са в Турция, където заявления са подали 44 174 гласоподаватели, 16 в Испания при подадени 2091 заявления, 15 в САЩ при 1642 заявления, 10 в Германия при 1387 заявления, 6 в Кипър при 990 заявления, 6 във Франция при 726 заявления, 4 в Белгия при 1132 заявления и други.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?