Дипломатическа битка за гласове в ООН

Френският министър на външните работи Доминик дьо Вилпен заминава днес на обиколка в три африкански държави в пит да си осигури подкрепата им в Съвета за сигурност преди решителното гласуване тази седмица в ООН.

Вилпен ще посети Ангола, Камерун и Гвинея, които в момента са непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Заедно с Чили, Пакистан и Мексико тези държави до този момент не се изразили категорично своята позиция по иракската криза. Техните гласове ще бъдат решаващи при обсъждането в Съвета за сигурност на американско-британската проекторезолюция, която дава ултиматум за пълно разоръжаване на Ирак до 17 март.

Никой от наблюдателите не се ангажира с категорична прогноза за резултата от гласуването. Задкулисно всеки от вата лагера- от една страна САЩ, Великобритания, Испания и съюзниците им, и от друга Франция, Русия, Германия и Китай, използват всички средства за дипломатическа натиск над нерешилите членове от Съвета за сигурност.

Бедните африкански държави са особено податливи на натиск, тъй като са силно зависими от чуждестранна помощ.

Вчера американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че има голям шанс новата проекторезолюция, да получи подкрепа от 9 или 10 страни-членки.

Шефът на американската дипломация обаче не се ангажира категорично и посочи, ще трябва да се изчака гласуването тази седмица.

Наред с това Пауъл допълни, че не би бил изненадан, ако Франция използва правото си на вето. По думите му една такава стъпка ще предизвика недоволство в много страни. Пауъл подчерта, че такъв ход на Париж може сериозно да повлияе на френско-американските отношения.

За приемането на резолюция в Съвета за сигурност на ООН са необходими минимум 9 гласа и никакво вето от страна на някоя от петте постоянни членки САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Някои от наблюдателите очакват, че ако САЩ успеят да съберат 9 гласа "за" резолюцията, Русия, Франция и Китай може да наложат общо вето.

Държавният секретар каза също, че ако иракския президент Саддам Хюсеин не се съгласи да се разоръжи - нещо, което според американски служители Пауъл не очаква, то вероятността за война рязко се увеличава, допълва Ройтерс.

Днес следобед Съветът за сигурност ще се събере, за да определи дата за гласуването на новата резолюция. Тя се подкрепя от САЩ, Великобритания, Испания и България, припомня агенцията. На противоположната страна са Франция, Русия, Германия и Сирия.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?