Дипломатическата битка за статута на Косово се прехвърля в Съвета за сигурност

Дипломатическата битка за статута на Косово се прехвърля в Съвета за сигурност

Съветът за сигурност на ООН ще трябва да реши дали да даде независимост на Косово, след като продължилите 14 месеца преговори между сърби и албанци за окончателния статут на провинцията приключиха безрезултатно в събота на срещата във Виена.

До края на март специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари ще изпрати на Съвета за сигурност плана си за статута на Косово.

Ако съветът го приеме, Косово ще стане поредната държава, появила се на картата на Европа вследствие от разпада на бивша Югославия, коментира Ройтерс.

"Щях да се радвам, ако се беше стигнало до решение въз основа на преговори, което е изгодно и за двете страни, заяви Ахтисаари. Ходът на разговорите обаче показва, че двете страни нямат никакви допирни точки, поради което ще отнеса въпроса до ООН."

Западът иска ясно решение по проблема до юни и не вижда никаква перспектива косовските албанци да останат дори и номинално под сръбска власт. Подобен ход само би хвърлил провинцията в нова спирала на насилие, смятат анализатори. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви в неделя, че бъдещето на Косово трябва да се реши бързо, като планът на Ахтисаари представлява "реалистичен компромис".

Макар и в плана на Ахтисаари да липсва думата независимост, той поставя рамката за получаване на суверенитет под международно наблюдение. В него е предвидено самоуправление и същевременно закрила на все още живеещите в областта около 100 000 сърби.

Казвам със съжаление в края на днешния ден, че нямаше никакво желание у двете страни да помръднат от своите позиции, коментира Ахтисаари в събота вечерта.

Етническите албанци приемат предложението, но Сърбия категорично се противопоставя. Според сръбския президент Борис Тадич планът е “неприемлив” и “непоносим”, а според премиера Воислав Кощуница той нарушава международното право.

“Ампутирането на Косово от Сърбия ще представлява най-опасният прецедент в историята на ООН”, каза Кощуница по време на срещата.

След това той заяви пред журналисти, че е настоял преговорите да продължат, защото настоящото предложение не отговаряло на условията да бъде представено пред Съвета за сигурност, предаде ББС.

Планът не беше посрещнат с радост и в Прищина, тъй като много от косовските албанци биха желали да получат ясна и пълна независимост. Косовският президент Фатмир Сейдиу обаче заяви, че "болезненият компромис" трябва да се преглътне.

Оттук нататък централно място на "дипломатическата битка" ще е Съветът за сигурност на ООН, където Русия вече заплаши да наложи вето.

Никой обаче не може сега да предвиди какъв ще бъде изходът и какъв статут ще получи Косово, отбелязва ББС.

Една от възможностите е косовските албанци сами да обявят независимост, но това би довело до хаос и повторно насилие.

Сърбия очаква Русия, която твърди, че няма да приеме сделка за статута на Косово, която не е одобрена и от двете преговарящи страни, да удържи думата си в Съвета за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?