Дипломатическата еврослужба става западноевропейски клуб на "старите момчета"

Дипломатическата еврослужба става западноевропейски клуб на "старите момчета"

Недоволство в Европейския парламент срещу недостатъчния брой жени и дипломати от Източна Европа в новия европейски дипломатически орган може да стане причина за блокирането на бюджета на новосъздадената Служба за външно действие. Така поне предупреждават европейски депутати.

Съставът на новото европейско дипломатическо ведомство привлече критични погледи, след като проучване показа, че само 11 от настоящите 115 посланици са жени.

Данните на финансирания от полската държава Институт за външни отношения сочат още, че 11 западноевропейски държави, сред които Белгия, Холандия, Италия, Франция, Германия, Испания и Великобритания, са получили 86 поста на ръководители на европейски делегации.

"Тук имаме случай на прекомерно представяне на граждани от 11 страни, докато останалите 16 страни членки, в това число и Полша, са неподобаващо представени", се посочва в доклад на института.

Членове на ЕП казват, че липсата на баланс между половете и между страните членки противоречи на европейския закон, създаващ Службата за външно действие.

Член шести от решението, който определя организацията и функционирането ѝ, постановява, че "набирането на кадри за службата трябва да се основава на заслугите, като същевременно се осигурява и адекватен баланс в географски план и между половете".

Европейски депутати сега заплашват да блокират започването на работата на новата служба, докато баронеса Катрин Аштън не обещае да назначи повече жени и представители на Източна Европа.

Германската евродепутатка Франциска Братнер, говорителка по външните въпроси на групата на Зелените в ЕП, казва: "Службата за външно действие не трябва да се превръща в Клуб на старите западноевропейски момчета".

Тя допълва, че "първото решение във връзка с назначенията на Аштън не можеше да бъде по-лошо - нито един от 10-те посланици няма да е жена. Това е в крещящ контраст с нейното обещание, че равнопоставеността между половете ще бъде неин приоритет".

"Ако Аштън не удържи на обещанието си, то тя ще пренебрегне европейския закон. ЕП пък ще отстоява основополагащия закон за Службата за външно действие и ще настоява Аштън да гарантира постигането на баланса на полов и географски принцип сред нейните дипломати. Аштън трябва да промени курса незабавно и значително да увеличи съотношението на жените в новата служба.

Докато това не стане, ЕП ще поиска да бъдат замразени средствата на Службата за външно действие", допълва говорителката на Зелените.

Първият пакет от постове в новата служба - 31 ръководители на делегации и техните заместници, се очаква да бъде разпределен по-късно този месец.

Втората фаза на назначенията, включваща 79 дипломати, сред които и началници на политическите отдели, ще приключи през октомври и ноември.

Вътрешният правилник на Европейската комисия относно половия и географския баланс сред нейните 3000 служители не се прилага за Службата за външно действие.

Синдикати на европейските служители също изразиха безпокойството си, като заявиха, че обявите за свободни места се "преразпределят" в полза на "стари" страни членки на ЕС.

Говорител на баронеса Аштън каза, че страните членки са тези, които трябва да осигурят справедлив баланс в новата служба.

"Целта е да гарантираме, че най-добрите и най-блестящите хора ще получат работа в Службата за външно действие. Върховният представител няколко пъти подчерта това по различни поводи, но тя ще прояви разбиране и към необходимостта за постигането на баланс между половете и между страните", заяви говорителят.

"Но все пак европейските институции и страните членки са тези, които номинират жени, както и мъже за постовете на Службата за външно действия", допълни той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?