Дипломатическата катастрофа на Путин

Дипломатическата катастрофа на Путин

Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в специален коментар за "Дойче веле" руският журналист Константин Егерт.

* * *
"Не вярвам!" - така смъмрял артистите според техни мемоари бащата на съвременната руска театрална школа Константин Станиславски, щом останел недоволен от играта им.

 

Обединеното кралство и многобройните му съюзници в цял свят действаха колективно на 26 март от позицията на Станиславски.

Какво е отношението на Орбан към Путин?

"Не вярваме, вие лъжете!" - ето какво означава безпрецедентното изгонване на руски дипломати от страни членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Демарш, който е на път да влезе във всички учебници по история на международните отношения. Подобно публично унижение не е сполетявало нито Саддам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Британската премиерка Тереза Мей записа сериозна политическа победа.

Особено ярки ми се сториха два момента. Първо този с малка Исландия, хвърлила навремето предизвикателство на Съветския съюз, когато първа призна през 1991 г. възстановената независимост на Литва.

В понеделник, 26 март, тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, въпреки че не е членка на ЕС и няма специални отношения с Великобритания, за разлика примерно от Канада, Австралия, а всъщност и от САЩ.

 

Второ, "най-добрият приятел" на Кремъл, унгарският министър-председател Виктор Орбан и още няколко страни решиха да изгонят по един руски дипломат. Дори да е без особена охота, лидерът на Унгария, при все че се кара с ЕС, разкри какви са същинските му, а не пропагандните приоритети.

И с това скандалът не приключва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС може би ще предприемат и други стъпки. Сиреч онези, които засега не са гонили служители от руските дипломатически мисии, може и да го сторят, ако експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия констатират, че веществото, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, вероятно идва от Русия. Същото чака навярно и Токио. Говорител на кабинета на Шиндзо Абе избегна да отговори дали основният азиатски съюзник на Вашингтон ще подкрепи американската позиция.

Лавров избра футбола

В една нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите, мащабно парламентарно разследване и силно би разклатила позициите на президента. Русия обаче не е демокрация.

 

Външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде в понеделник да играе мач с ветерани от московския футболен клуб "Спартак".

 

Посолството на Русия в САЩ реши да си направи шега. Мисията публикува в Туитър предложение към читателите - да изберат с гласуване кое американско консулство да затвори Москва в отговор след затварянето на руското дипломатическо представителство в Сиатъл.

Марионетни депутати от Държавната дума и марионетни "експерти" от джобната телевизия на Путин си упражняваха остроумието върху, казано деликатно, сексуалните отношения на САЩ с техните съюзници. Защото, ако вярваме на руската държавна пропаганда, въпросът не е в химическата атака, застрашила живота на хиляди хора в Солсбъри, а в желанието на Щатите да нанесат нов удар на Русия, която "доскоро коленичила, се изправя, хвърляйки предизвикателство на нахалстващата Америка".

 

"Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот" - ето версията, втълпявана в главите на руските граждани. В смисъл, че велика Русия може да има само велики врагове, а не разни там като Румъния или Финландия.

Кремъл безспорно ще отвърне с взаимност - ще изгони дипломати, ще затвори още едно американско консулство. Може да ликвидира и кореспондентското бюро на Би Би Си, ако британските власти отнемат лиценза на кремълския пропаганден канал Ар Ти.

Олигарси на прицел

С това обаче обичайните политическо-дипломатически възможности на официална Москва кажи-речи се изчерпват. Но Великобритания разполага и с много други. Например да запорира "подозрителното имущество", по-просто казано - активите на руските олигарси в Обединеното кралство, да отнеме паспортите с лъв и еднорог на корицата, издадени на някои от тях и семействата им, и да включи руски официални лица в британския списък "Магнитски".

А нищо чудно Лондон наистина да бойкотира и световното по футбол, защото разследването по случая Скрипал може да разкрие нови факти, неприятни за Кремъл.

Официална Русия лъга прекалено много и за Александър Литвиненко, уж отровен от Борис Березовски, и за "грузинската агресия" срещу Южна Осетия, и за "украинските фашисти" в Крим, и за това как няма руски военни в Донбас, и за фалшивия диспечер, "видял" как също тъй фалшив украински изтребител свалил малайзийския пътнически самолет. И количеството лъжи премина в качество.

Външната политика на днешна Русия претърпя катастрофа

Но тя - въпросната политика, няма да се промени. В очите на руската върхушка всяко отстъпление е поражение. Сигурен съм, че Москва обмисля вече т. нар. асиметричен отговор за Запада. Има си за тази цел и хакери, и пропагандни ресурси, а и въоръжени сили. Не става дума за студена война. В онази имаше все пак някакви правила. В новата война на Русия със Запада такива няма да има.

 

Коментарът отразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с мнението на руската редакция и на "Дойче веле" като цяло.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят