Дипломатически конфликт замразява отношенията между Египет и Турция

Кайро обяви посланика на Анкара за персона нон грата

Снимка: БГНЕС

Тежък дипломатически конфликт замрази отношенията между Египет и Турция. В събота Египет обяви турския посланик в Кайро за персона нон грата и поиска той да напусне страната. Освен това Египет и понижи дипломатическите връзки с Турция, обвинявайки Анкара, че се меси във вътрешните работи на страната и подкрепя организации, които искат да дестабилизират Египет, предаде БТА, цитирайки световните агенции.

Реакцията на Турция не закъсня и Анкара съобщи, че ще предприеме реципрочни мерки, обявявайки египтетския посланик за персона нон грата.

Турция бе един от най-яростните критици на отстраняването на Морси, като го окачестви като „неприемлив преврат". Организацията „Мюсюлмански братя" на Морси, която организира протести в Египет, има тесни връзки с управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието.

„Ние понижаваме нашите дипломатически отношения с Турция", заяви говорител на египетското външно министерство, като допълни, че решението е било взето, след като турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е изразил солидарност с Морси в изявления на 21 ноември.

Преди да отпътува на посещение в Русия Ердоган критикува за пореден път временното ръководство в Египет за съдебния процес срещу Морси. „Аз се възхищавам от поведението на Морси в съда. Аз го уважавам, но не уважавам тези, които го изправиха на съд", заяви Ердоган.

Тези забележки бяха описани от говорителя на египетското външно министерство Бадр Абделати като „провокативни и представляващи намеса във вътрешните работи на Египет".

„Това турско ръководство продължава със своите неприемливи и неоснователни позиции, като опитва да настрои международната общност срещу египетските интереси, подкрепя групи, които искат да създадат нестабилност в страната и прави изявления, които могат да бъдат описани само като оскърбление към народната воля", се посочва в изявление на египетското външно министерство.

„Дипломатическите отношения между Египет и Турция се намаляват до ниво шарже д'афер", посочи говорителят Бадр Абделати и допълни, че египетският посланик в Анкара, който бе повикан за консултации още през август, няма да се върне в Турция.

Тази сутрин турският посланик в Кайро Хюсеин Авни Ботсалъ е бил привикан в египетското външно министерство, за да му бъде връчена нотата, в която той е обявен за персона нон грата и трябва да напусне страната. Ботсалъ ще се завърне в Турция през следващите три дни.

„Турският и египетският народ са братя. Аз ще продължа да се моля за доброто на Египет", заяви Ботсалъ пред Анадолската агенция след решението на египетските власти. „Египет е много важна страна. Много важно е за региона и за света Египет да продължи по пътя на демокрацията", отбеляза посланикът.

Попитан за решението на Кайро, турският президент Абдулах Гюл изрази желание отношенията между двете страни „скоро да бъдат възстановени". „Турция и Египет са като две грахови зърна в шушулка. Ние сме много натъжени от това, което се случи", каза Гюл. Той изрази надежда, че „Египет ще възстанови демокрацията".

Говорителят на турското външно министерство Левент Гюмрюкчю обеща реципрочни мерки. "Ние ще вземем реципрочни мерки, след като се консултираме с нашия посланик в Кайро, който беше експулсиран", заяви той.

Отношенията между Турция и Египет са белязани от напрежение след отстраняването на Морси, който е силно подкрепян от Турция.

Двете страни отзоваха посланиците си през август,след като египетските сили щурмуваха лагери на привърженици на Морси на 14 август и убиха стотици хора. Турският посланик се върна в Кайро няколко седмици по-късно, но Египет отказа да върне своя представител в Анкара.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?