Дипломатически совалки в ЕС за ливанската мисия

Дипломатически совалки в ЕС за ливанската мисия

Дипломатическа активност кипи в Европа, която се опитва да намери решение как да се включи в разширените мироопазващи сили в Ливан.

Финландският външен министър Ерки Туомиоя, чиято страна в момента е председател на Европейския съюз, ще посети Париж и Берлин, а израелският външен министър се очаква да посети Рим.

Въпреки спешно проведената в сряда среща на посланиците на Европейския съюз за Ливан, която приключи без особен напредък във връзка с бъдещото участие на войски от общността в мироопазващите сили на ООН, Ерки Туомиоя изрази надежда, че сините каски ще бъдат разположени в Ливан до седмица. За сега обаче не е ясно кои именно страни ще предоставят войници за 15 хилядния контингент, половината от който трябва да се сформира от страни на ЕС.

Очаква се в четвъртък вечерта президентът на Франция Жак Ширак да обяви увеличаването на количеството френски мироопазващи сили.

Позициите на Франция в бившата ѝ колония Ливан са особено силни и до скоро се предполагаше, че именно французите ще са основната част от силите на ООН. За сега обаче Париж заяви готовност да изпрати в Близкия изток едва 200 човека, което не съответства на очакванията на европейските политици.

Най-голям брой миротворци – 3 000 – е готова да изпрати Италия, която обяви готовност да поеме командването на мисията.

Именно италианските власти провеждат преговори със своите европейски партньори, като се опитват да ги убедят да увеличат числеността на контингентите си. Министърът на външните работи на Италия Масимо Д’Алема заяви, че в петък в Брюксел ще бъде решен въпросът за разширяването на войските

Двете основни теми на срещата – правилата на мисията и колко войници ще изпрати всяка страна, които в сряда не получиха задоволителен отговор, се очаква да бъдат обсъдени и в петък, когато предстоят разговори на външните министри на ЕС, на които ще присъства и генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Според ББС генералният секретар на ООН ще акцентира на два основни момента.

Първо, той ще обещае на външните министри, че на миротворците няма да им бъде поставена задача да разоръжат Хизбула ( такива действия са предвидени в резолюциите на Съвета за сигурност, но противоречи на желанията на самата групировка).

Второ, той ще подчертае, че международните военни сили трябва с присъствието си да спомогнат за сключването на дългосрочни политически споразумения между страните от региона и че миротворците трябва да се изпратят в Ливан възможно най-спешно.

Това до голяма степен отразява позицията на външното министерство на Израел, сопред което времето за реализиране на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН изтича. “Ние се намираме в момента в най-взривоопасното положение”, заяви израелският външен министър.

Сирийският фактор

Израел настоява, че сините каски трябва да контролират ливанско-сирийската граница, през която, според него, Хизбула получава оръжие.

Израелското правителство и САЩ многократно настояваха, че Сирия и Иран въоръжават ливанската радикална групировка. Сирийските власти отхвърляха тези обвинения.

Предзи ден Сирия заплаши да затвори границата си с Ливан, ако по нея бъдат разположени мироопазващите сили на ООН.

Сирийският президент Башар Ал Асад каза,   че разполагането на мироопазващи сили на ООН по границата на страната му с Ливан ще бъде разглеждано като “враждебно” спрямо Сирия действие.

“Това нарушава суверенитета на Ливан”, каза Ал Асад в интервю за дубайска телевизия в сряда. “Никоя страна в света приема войници от други страни да патрулират границите ѝ.”

“Те отнемат суверенитета от ливанското правителство и го предават на други сили, като в същото време говорят за разширяване на суверенитета. Тази позиция е враждебна на Сирия и естествено, ще създаде проблеми между Сирия и Ливан”, каза сирийският президент.

Примирието между Израел и Хизбула като цяло се спазва. Враждуващите страни обаче не прекратяват престрелките и израелските сили проведоха няколко операции на територията на Ливан.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?