Дипломатически спринт: Крушево може да влезе в новото име на Македония

Скопие бърза с преговорите в опит да получи покана за преговори с ЕС, в Гърция се готвят нови протести

Дипломатически спринт: Крушево може да влезе в новото име на Македония
Скопие и Атина обсъждат ново име на Македония, в което да има препратка към Крушево, но все още няма индикации за решаване на дългогодишния спор. Двете страни продължават активно преговорите, като Македония се надява да постигне някакво решение преди срещата на върха на Европейския съюз през юни, когато все още таи надежда да получи покана за започване на преговори за членство.
 
Външните министри Никос Кодзиас и Никола Димитров преговаряха до късно снощи, като македонският външен министър съобщи, че е постигната рамка на компромис за името, който засега не е официално обявен.
 
Подобен компромис имаше и около името Илинденска Македония, който обаче бе отхвърлен от гръцките партии. 
 
"Имаме продуктивна среща, имаме и рамка, по която работят в момента юридически екипи от двете министерства в Атина. Планира се важен разговор между премиерите Заев и Ципрас в средата на тази седмица, когато се надяваме, че ще се пресекат някои важни линии относно вариантите, които са на масата“, каза Димитров.
 
"Мисля, че трябва да оставим това на министър-председателите. Видяхме как комуникациите около споразумението влияят на хода на нещата. Да дадем шанс на процеса!", каза Димитров пред агенция МИА.
 
Крушево влиза в името на Македония 
 
Според гръцкия вестник "Катимерини" след провала на "Илинденска Македония" на масата на преговорите вече е име, свързано с Крушево и с Крушевската република, обявена по време на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.
 
Крушевската република съществува само 10 дни, но в историята остава като една от светлите страници на потушеното в кръв въстание. 
 
Името отново съдържа историческа препратка, въпреки че Гърция настоява по-скоро за географско име. 
 
Досега се обсъждаха предложените от пратеника на ООН Матю Нимиц имена Вардарска Македония, Горна Македония, Македония (Скопие) и Северна Македония. 
 
Македонските власти вече се обявиха срещу предложението на Гърция името да бъде слято и на "славянски" език - Горнамакедония или Новамакедония. 
 
Управляващите в Гърция са поставени в сложна ситуация заради съпротивата на опозицията, която не приема каквото и да е име, в което да бъде включена "Македония" и организира многохилядни митинги срещу преговорите. 
 
"Катимерини" съобщи, че подобни масови протести в много гръцки градове се планират за шести юни.
 
Двете страни спорят от 25 години за името "Македония", което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.
 
"Чудесата са възможни"
 
Гръцко-македонските преговори са в застой след като миналата седмица Атина отхвърли варианта "Илинденска Македония“ и, за да се стигне до пробив преди срещата на ЕС в края на юни (28), ще бъде необходим истински дипломатически маратон.
 
Македонският външен министър Никола Димитров е провел в понеделник неформална закуска с външните министри на ЕС или техни заместници. Франция и Холандия, както се очакваше, бяха най-силните противници на идеята за начало на преговори за членство. Но министърът вярва, че "чудесата са възможни!", съобщи БТА.  
 
"Добре е да знаем, че това не е просто... Вътрешната консолидация в ЕС е допълваща и не противоречи на консолидацията на Балканите, а ако се случи този исторически пробив, ще бъде шанс и за цяла Европа да се постигне успех. Не сме в ситуация да си позволяваме лукса да изпускаме исторически шанс“, заяви Димитров за МИА.
 
Освен към името обаче Гърция има претенции и към македонската конституция, която според нея допуска присъединяване на съседни територии.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?