Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дипломатическият институт обменя опит с Грузия по темата "Енергийна сигурност"

0 коментара
Дипломатическият институт обменя опит с Грузия по темата "Енергийна сигурност"

В рамките на Българската помощ за развитие и хуманитарна помощ, Дипломатическият институт към министъра на външите работи, в сътрудничество с Института за дипломатическо обучение и изследвания "Леван Микеладзе" към министерство на външните работи на Грузия, успешно бяха организирани специализирани уебинари по енергийна сигурност, насочени към дипломатически служители, държавната администрация, към представители на академичния, бизнес и неправителствения сектор в Грузия. Поради глобалната епидемична обстановка семинарите се осъществиха в онлайн формат.

Първият от трите уебинара беше на тема "Енергийна сигурност и управление на риска" и бе насочен към дипломатически служители и държавната администрация. Говорители бяха доц. д-р Валентин Катранджиев, главен експерт в Дипломатическия институт, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към Софийския университет и Славчо Нейков, експерт по енергийна политика. Обсъдени бяха теми, свързани с ролята на дипломацията в гарантирането на енергийната сигурност, новите предизвикателства и възможности пред енергийната политика на ЕС и свързаният с нея преход към въглеродно-неутрална икономика, както и ролята на националните политики и планове.

Вторият уебинар бе на тема "Енергийна сигурност – глобално, регионално и национално измерение" и бе насочен към представители на академичния сектор – студенти и изследователи. В него говорители бяха Димитър Иванов, младши експерт в Дипломатическия институт, доц. д-р Атанас Георгиев и Славчо Нейков. Акцент в него бяха теми, свързани с еволюцията на понятието енергийна сигурност, неговите показатели, инстументи и променливи, както и ролята на регулативната рамка на ЕС в сферата на пазарите на електроенергия и природен газ от гледна точка на членството на Грузия в Енергийната общност.

По време на третото онлайн събитие, което мина формата на кръгла маса за представители на бизнес и НПО сектора в Грузия, беше обсъдена тяхната роля във формулирането на националната енергийна политика.

Проектът предвижда Дипломатическият институт да изготви аналитични материали, свързани с енергийната дипломация на ЕС, енергийните пазари, регулации и тенденции в регионален и европейски план. Той включва и осигуряване на абонамент до онлайн платформи, отразяващи и анализиращи енергийната политика на ниво бизнес компании, региони, национални държави и разглеждащи последните тенденции в сектора.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.