Дипломатическият конфликт между Берлин и Анкара се задълбочава

Турция вбесена, че няколко градове в Германия не разрешиха агитация за разширяване на президентските правомощия на Ердоган

Протести в Германия срещу ареста на журналиста Дениз Ючел

Конфликтът между Берлин и Анкара се задълбочава, след като няколко градове в Германия не разрешиха на тяхна територия да се провежда агитация за разширяване на президентските правомощия е турския държавен глава Реджеп Ердоган. В Германия живеят почти половин милион турски граждани.

Властите в германските градове Гагенау, Кьолн и Фрехен обаче не разрешиха митинги във връзка с конституционния референдум в Турция на 16 април.

Двама турски министри трябваше да агитират живеещи в Германия гастарбайтери да гласуват за увеличаване на правомощията на Реджеп Ердоган.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, който щеше да говори в Гагенау, заяви, че Германия се държи скандално и че предоставя "убежище" на хора, извършили престъпления в неговата страна. "Нека да погледнат назад в своята история. Ние виждаме как старата болест се разгаря", заяви той.

Турският външният министър Мевлют Чавушоглу отправи остро предупреждение към Берлин, който според него се опитвал да повлияе за резултатите на турския референдум. "Стойте настрана от популизма преди референдума. Ако искате да запазите добрите си отношения с нас, ще трябва да се научите как да се държите. Не може с такива методи да действате по тези въпроси. Не може така да продължава. Ако се наложи, ще отговорим по всички възможни начини. Това е посланието ни към Германия", предупреди той.

Германският канцлер Ангела Меркел, която бе на посещение в Тунис, заяви, че федералното правителство няма нищо общо с решенията на местните власти в Гагенау и Кьолн и че няма право да им се меси. Външният министър Зигмар Габриел покани колегата си Чавушоглу да се срещнат идната сряда, за да обсъдят напрежението между двете страни.

Меркел повтори критиките си Турция по повод ареста на германски журналист в Истанбул.

Кореспондентът на в. "Ди Велт" Дениз Ючел бе задържан в средата на февруари по обвинение в терористична пропаганда.

Ангела Меркел заяви, че ще направи всичко възможно за освобождаването му.

Ние подкрепяме свободата на словото и можем да критикуваме Турция, коментира тя пред репортери.

Редица германски политици открито се противопоставиха срещу планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия.

Дипломатическите отношения между Германия и Турция са пред точка на замръзване след като няколко градове не позволиха на турски министри да агитират пред местни турци в четвъртък. Рано сутринта градът беше вдигнат под тревога заради бомбена заплаха.

"Смятаме, че заплахата за бомба е свързана с вчерашните събития и отмяната на турския митинг”, каза Микаел Фейрер, кмет на Гагенау.

Бойкотът в Гагенау е част от протестите в цяла Германия срещу ареста на журналиста Дениз Ючел.

Заради бойкота турският министър на правосъдието Бекир Боздаг отказа среща с колегата си Хайко Маас, с когото трябваше да обсъди съдбата на Ючел. В петък Маас обвини турската държава в разрушаване на правовия ред.

Междувременно германският посланик в Анкара бе извикан за обяснения в кабинета му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?