Дипломатическият скандал между Турция и САЩ се задълбочава

Реджеп Ердоган, сн. ЕПА/БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че арестуваният служител на американското консулство в Истанбул е шпионин, съобщи Асошиейтед прес. 
 
Той посочи, че Турция има право да предприема стъпки при наличие на "вътрешна заплаха" за страната. 
 
Ердоган, който говори на пресконференция в Белград, обвини американския посланик в Турция в разрушаване на връзките между съюзниците в НАТО след решението за спиране на визовите услуги за турски граждани в американските дипломатически мисии в страната заради ареста на Метин Топуз (турски гражданин, работил в консулството на САЩ в Истанбул). 
 
Как тези шпиони проникват в американското консулство? Ако те не са проникнали в американското консулство, то кой ги е вкарал, посочи турският президент на пресконференция със сръбския си колега. 
 
Нито една държава няма да позволи такива шпиони да представляват вътрешна заплаха, каза Ердоган, визирайки случая с Топуз, както и с още един служител в консулството, когото турските власти искат да разпитат. 
 
Турските власти обвиняват Топуз в шпионаж и връзки с движението на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, което според турското правителство стои зад опита за преврат миналата година.     
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?