Дипломатични анонси за външната политика и отбраната

Дипломатични анонси за външната политика и отбраната

За разлика от повечето си останали колеги при приемането на постовете си новите министри на външните работи и на отбраната бяха по-въздържани при предварителните си анонси. Предпазливостта им е обяснима, като се има предвид, че става дума за сфери, които частично попадат и в правомощията на президента.

Новият министър на отбраната Николай Младенов заяви при приемането на поста си от своя предшественик Николай Цонев, че има тежката задача на първо място да сформира екип, в който да бъдат представени вижданията на военните, на гражданските експерти и на политическото ръководство на държавата.

Случващото се във военното министерство е изключително важно от гледна точка на огромния финансов ресурс, който минава през него, тъй като средствата са от националния бюджет, а изразходването им не се контролира от Брюксел.

Младенов каза, че е необходимо да се разработи внимателен и подробен план за осъществяването на приоритетите през следващите четири години. Нужно е да се създаде среда, в която думата "реформи" - обезценила стойността си през последните години, да бъде заменена с "модерност".

Той се обяви за въвеждането на модерни управленски практики, на модерни способности на българските въоръжени сили да изпълняват мисиите си и да работят заедно със съюзниците ни от НАТО.

Новият външен министър Румяна Желева увери, че целият професионализъм, който има в МВнР, ще бъде употребен, за да бъде преведена България по-нататък по започнатия път на членството в ЕС и НАТО, по пътя на осъществяване на успешна външна политика.

По думите ѝ, трябва да се мисли държавнически, а това изисква да се мисли не просто за края на мандата, а за бъдещите поколения, които трябва да се гордеят с постигнатото.

На церемонията по символичното приемане на поста от Ивайло Калфин присъства и министърът по европейските въпроси Гергана Паси, чиито пост се закрива в новата структура на Министерския съвет.

На церемонията по предаването на поста бившият министър Ивайло Калфин акцентира върху надеждата си тя да е символ за приемствеността във външната политика. Постигането на задачите във външната политика отнема доста време и приемствеността от гледна точка на националните приоритети е изключително важна, каза Калфин.

Калфин посочи, че работата на Румяна Желева като министър през следващите години ще бъде пълна с предизвикателства и пожела да бъде пълна и с приятни усещания, и с чувство за успехи, които страната ни постига. Бившият министър подари на Желева книгата "История на дипломатическите отношения на България".

Досегашният министър по европейските въпроси Гергана Паси, чийто пост се закрива в новата структура на Министерския съвет, пожела на министър Желева да открие силните страни на МВнР и на българските дипломати и да ги използва активно в името на националния интерес.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?