Дипломатите на Саддам не били риск за България

До този момент няма сигнал иракското посолство да представлява потенциален риск за България или източник на тероризъм. Това заяви днес външният министър Соломон Паси по повод изявленията на посланик Яхия Махди в Бургас преди началото на войната срещу Ирак, че след като тя започне, всички американски обекти по света ще бъдат заплашени от терористични актове.

Той визира летище Сарафово, където е разположена американската база със самолетите - цистерни, които презареждат във въздуха изтребителите на съюзническите войски. На този етап не сме открили действията на иракските дипломати да представляват конкретна заплаха за България, каза Паси.

По-късно Външно министерство съобщи официално, че не разполага с информация, представляваща основание за обявяване на дипломати от иракското посолство в София за "persona non gratа.

Според правителствени източници, подаването на такава информация зависи от контраразузнаването. До този момент от НСС докладвали, че иракската мисия в България не се занимава с нищо обезпокоително. През последните седмици редица държави изгониха иракски дипломати поради подозрения в шпионаж и други дейности, които не съответстват на дипломатическия им статут. Сред тях са и страни, които не участват в коалицията на САЩ, като Германия, Гърция, Сърбия и Черна гора и др.

България поддържа много силно позицията на САЩ по Ирак, ние оценяваме това и ще продължим да работим заедно с правителството на България, каза посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю, помолен да коментира решението на България да не експулсира иракския посланик от страната.

"Ние всички ще оценяваме ситуацията, съобразявайки се с действията на иракските дипломати в България", добави американският дипломат. "Това е българско решение", каза Пардю в отговор на въпрос дали е разочарован от позицията на България.

Има юридическа процедура, по която внимателно се следят действията на иракските дипломати и България ще вземе адекватни решения, ако процедурата даде резултати, които изискват вземането на такива решения. Това заяви след среща с ръководения от Филип Димитров комитет "Демокрация за Ирак" външният министър Соломон Паси.

В четвъртък премиерът Симеон Сакскобургготски каза, че засега няма причина да бъдат изгонени иракските дипломати. Днес той посочи, че немалко държави са решили да оставят посолствата открити. По думите му решението първо зависело от отношенията ни с Ирак в контекста на Виенската конвенция. Било обаче и въпрос на преценка.

Запитан означават ли това, че има възможност тази позиция да бъде променена, Симеон отговори: "Има неща, които в международната дипломация не са нито черни, нито бели, нито се отговаря по един необмислен начин, колкото и да бъде интересно от медийна гледна точка".

По-рано днес Нова телевизия съобщи, че Съединените щати се надяват българското правителство да преосмисли позицията си за суспендиране на иракското дипломатическо присъствие в България. Това обаче не е предадено по официален ред - чрез писмо или нота - до българското външно министерство.

Българската страна също не е дала официален отговор на американското искане, отправено към близо 60 държави, за прекъсване на дипломатическите отношения с Ирак и изгонване на дипломатите.

До момента, в който не намерим ясни юридически или други основания, не бихме могли да се отзовем на поканата на САЩ, каза външният министър Соломон Паси. И той повтори, че България трябва да се съобразява преди всичко с Виенската конвенция за дипломатите.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от България