Директорът на Агенцията по трансплантации е уволнен заради малкото донори

Подготвя се нов стандарт по трансплантология, ще копираме чужди работещи модели

Директорът на Агенцията по трансплантации е уволнен заради малкото донори

Здравният министър Десислава Атанасова е уволнила директора на Изпълнителната агенция по трансплантациите доц. д-р Силви Кирилов, тъй като е недоволна от работа на структурата. “Има четири трансплантации за миналата година“, посочи Атанасова.

Новият директор на агенцията е д-р Мариана Симеонова, която е реаниматор във ВМА. Рокадата е била съгласувана от Атанасова с премиера Бойко Борисов.

“Дадох прекалено много време - няколко месеца, за подобряване на работата в агенцията, но там нищо не се случи“, заяви Атанасова, като уточни, че е липсвала добра координация с лечебните заведения. Министърът коментира, че в лицето на Симеонова е заложила на “безспорния професионализъм“.

Кирилов бе нарочен за уволнение още преди няколко месеца. През май миналата година Атанасова обяви, че обмисля промени в агенцията заради липсата на трансплантации, но тогава заяви, че те ще са по-скоро административни, а не кадрови.

Кирилов бе назначен през юни 2011 година, когато замени на поста отстранената след скандал Теодора Джалева, навлякла си гнева на пациентските организации. Заради множеството скандали в сектора през последните години броят на трансплантациите рязко намаля след краткия възход през 2009 година.

Последната донорска ситуация у нас е от началото на тази година, когато жена на 36 години с мозъчен кръвоизлив в мозъчна смърт стана донор на черен дроб и два бъбрека.

Националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов съобщи, че е изготвен нов медицински стандарт за трансплантациите, който е съгласуван с европейските директиви и поставя нови качествени и количествени критерии. Очаква се до месец стандартът да бъде публикуван в Държавен вестник и трансплантационните центрове ще трябва да се адаптират към него.

“Големите реанимации никога не подават донори, защото се борят докрай за живота на болните. Един пациент за много кратко време е подходящ да бъде донор – между 5 и 7 дни. В реанимациите хората имат много голям опит. Донорите трябва да се търсят в нерво-реанимациите и други отделения. Там, където увредата е само в мозъка”, коментира Владов. Той посочи, че 90% от донорите са с кръвоизливи в мозъка.

Владов заяви, че в Европа има много добри модели за копиране в трансплантологията и един от тях е хърватският. През март хърватска делегация ще посети България за обмяна на опит, а след това наша делегация ще отиде там. “Няма да откриваме топлата вода, ще копираме добрите модели. Трансплантационните центрове са доказали качествата си и че работят добре. Всичко опира до манталитет, победителски дух на хората от донорските бази. Те трябва да бъдат мотивирани финансово и морално”, посочи още проф. Владов. Той заяви, че донорските бази, които подават донори са тези в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, София, Плевен и Шумен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?