Директорът на "Александровска" болница я обяви за стабилна, министърът казва утре ще го смени ли

Директорът на "Александровска" болница я обяви за стабилна, министърът казва утре ще го смени ли

Директорът на "Александровска" болница проф. Борис Богов заяви, че лечебното заведение е стабилно и няма опасност от декапитализация. Коментарът му дойде в отговор на оповестените вчера данни от проверката на Министерството на здравеопазването, която установи, че в последните 10 години финансовото състояние на болницата системно се влошава и към края на 2020 г. загубата ѝ достига 67.9 млн. лв.

Богов коментира, че оповестените от МЗ данни са за 10-годишен период на управление, а сегашното ръководство е от 6 месеца. Същевременно човекът, който подаде сигналите за нередности в болницата д-р Александър Оскар е в ръководството ѝ от 4 години, припомни Богов.

"Аз не разбирам как един човек, който е в ръководството, твърди, че не познава финансовото състояние на болницата. Още повече, че той е давал съгласието си с подпис за обществени поръчки, лечебни планове и работата на болницата. И второ, той е участвал в законен конкурс за Съвета на директорите, в който конкурс е задължително условие запознаването с финансовите документи на болницата", заяви проф. Богов.

Относно обвиненията, че Съветът на директорите не е свикван по надлежния ред и така е взел решения за харченето на 30 млн. лв., Богов каза, че са били прегласувани вече взети от предишното ръководство решения. Той допълни, че ногава тези решения вече са били подписани от доц. Оскар, който е бил част от ръководството.

Относно загубите на болницата проф. Димитър Буланов, който е председател на Съвета на директорите, каза, че диагностично-лечебната дейност от много години е недофинансирана и една болница, която работи пълноценно и не връща пациенти, е в по- висок риск приходите да не могат да покрият разходите. Той обясни, че големите разходи на болницата са за обновяването и преустройството на клиники като тези по Вътрешни болести и Алергология. Строи се и детска градина за децата на служителите на Александровска и другите болници от карето.

Буланов коментира, че който и да дойде да управлява болницата ще трябва да продължи обновлението, което тече последните 15 години със собствени средства на болницата и с помощ от държавата. Според него за да спестят пари, трябва или да се намалят заплатите на работещите в болницата, които са 50% от разходите, или да се съкрати диагностично-лечебния процес, който е публичнна тайна, че е недофинансиран през клиничните пътеки.

Здравният министър Стойчо Кацаров каза от своя страна, че в петък ще обяви решението дали да смени ръководството на Александровска болница.

Кацаров обяви, че е изслушал и двете гледни точки в конфликта в болницата – и директорът проф. Борис Богов, и доц. Александър Оскар, чиято оставка като член на Съвета на директорите е била приета. Крайното решение на министъра обаче ще бъде оповестено утре

Споделяне

Още по темата

Още от България