Директорът на болница “Лозенец“ отрече нередности при детските трансплантации

Директорът на болница “Лозенец“ отрече нередности при детските трансплантации

Директорът на болница “Лозенец“ доц. Любомир Спасов отхвърли обвиненията за висока смъртност и нередности при извършваните детски трансплантации в лечебното заведение. На специална пресконференция по нареждане на премиера Бойко Борисов, Спасов обясни в четвъртък, че трансплантациите са били единственият шанс децата да бъдат спасени.

Преди дни стана ясно, че доклад на Изпълнителната агенция по трансплантации препоръчва спиране на трансплантациите в болница "Лозенец" заради открити несъответствия с изискванията. От болницата обявиха, че обжалват констатациите, а впоследствие директорът на ИАТ Силви Кирилов “омекна в изказванията си“ по отношение на “Лозенец“.

Спасов обясни, че от 2004 година насам са били направени чернодробни трансплантации на 22 деца като 16 от тях са спасени. Три от чернодробните трансплантации на деца са от трупен донор като едното дете е починало.

Спасов посочи, че болницата спазва изискването на наредбата да извършва най-малко по 10 сложни чернодробни операции годишно, за да поддържа лиценза си. Всички трансплантации били извършени легитимно и в съответствие с изискванията на Наредба №6, която урежда правилата за тях.

Спасов обясни, че заплатата му е 1000 лева, но е получавал по 15 000 лева на месец за извънредно положен труд. Не стана ясно по какво перо са получени допълнителните средства и дали става въпрос за разпределяните пари от клинични пътеки, които всички лекари получават. Отделно 600 лева Спасов вземал като декан на Медицинския факултет на Софийския университет.

През миналата година на лекарите в "Лозенец" са раздадени 2.5 милиона лева за допълнително положен труд“, съобщи Спасов.

По думите му бюджетът на болницата през 2011 г. е бил 12.8 милиона лева, а общо с платения прием, трансфери от републиканския бюджет и НЗОК е стигнал 32 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България