Директорът на дома "Качулка" ще бъде сменен заради два опита за самоубийство

Ръководството на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост "Качулка" ще бъде сменено, след проверка, направена заради случаите, при които две жени се хвърлиха от третия етаж на заведението. Това съобщи във вторник кметът на Сливен Кольо Милев.

Проверката е била извършена от експерти на Министерството на труда и социалната политика и екип от община Сливен и по думите на кмета не е първата, която е била назначена в това социално заведение.

"Ще вземем кардинални мерки, включително и смяна на ръководството", заяви Милев. Той допълни, че в най-скоро време ще бъде обявен конкурс за ръководител на дома.

При двата идентични случая през февруари от третия етаж на дома се хвърлиха 28-годишна жена от Перник и 26-годишна жена от Трън. И двете жени страдат от шизофрения.

В момента и двете пострадали се възстановяват и няма опасност за живота им, каза заместник-кметът по социалните дейности Иван Славов.

В дома са настанени 240 души от цялата страна, които са с диагноза "умствена изостаналост." Едва двайсет от тях са от Сливен и околностите. По думите на кмета обаче в това заведение трябва да се настаняват хора само от област Сливен, а другите областни центрове трябва да поемат отговорността за хора с подобни проблеми на тяхна територия.

Той посочи като допълнителен проблем, че в селището, което се намира в Балкана и е далеч от града, хората са изолирани, липсва им връзка със семейството. По думите му много малко от тях могат да бъдат деинституционализирани и да живеят самостоятелно.

Друг проблем е, че в дома трябва да се настаняват само хора с умствена изостаналост, а в някои случаи при повторна амбулаторна диагноза се откриват и други заболявания като например шизофрения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?