Директорът на компанията, чийто магазин рухна в Рига, уволнен за неуместни изказвания

Сн. БГНЕС

Литовската търговска верига "Максима", чийто магазин рухна в латвийската столица Рига и уби 54 души, уволни директора си за Латвия, който предизвика възмущение с думите си, че не смята, че носи отговорност за падналия покрив на магазина.

Гинтарас Ясинскас заяви вчера на пресконференция, че не се чувства виновен за случилото се и няма намерение да подава оставка, предаде Ройтерс. "Да подават оставка тези, които се чувстват виновни. Аз мога да гледам хората в очите", каза директорът за Латвия.

Ден преди това заради трагедията, потресла Латвия, оставка подаде латвийският премиер Валдис Домбровскас.

Изказването на Ясинскас предизвика негодувание в Латвия. В социалните мрежи се появиха призиви да бъдат бойкотирани магазините на "Максима". Те бяха подкрепени от политици и известни личности. Възмущение изрази и латвийският външен министър Едгарс Ринкевич, който каза, че ще обсъди въпроса с литовския си колега на срещата на високо равнище във Вилнюс.

Посланикът на Литва в Рига бе повикан в латвийското външно министерство за разяснения по случилото.

Литовският външен министър Линас Линкевичус реагира, като изрази съжаление за "безотговорните и безчувствени думи", причинили болка на семействата на загиналите и на целия латвийски народ.

По-късно директорът на литовската компания Миндаугас Багдонавичус съобщи, че акционерите са решили да уволнят шефа на латвийския си филиал за "недопустимото му изказване в този болезнен и тежък момент за латвийската нация".

"Максима" е най-голямата компания за търговия на дребно в балтийските страни. Тя има около 500 супермаркета в Литва, Латвия, Естония, Полша и България с около 30 000 служители, отбелязва Ройтерс.

Според експерти, наети от латвийската компания, построила рухналия търговски център, главните причини за срутването на покрива са груби грешки, допуснати още при разработването на техническия проект. Грешно е било определено натоварването на носещата конструкция на покрива, недостатъчно добре е била изчислена носещата способност на съединителния възел на долния пояс на стоманената ферма на покрива. Изводите на експертите не са окончателни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа