Директорът на Музикалното училище засега остава на поста

Боил Банов нареди проверка заради казуса с оперната певица Дарина Такова

Столина Добрева. Сн. Фейсбук профил на Националното музикално училище

Директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София Столина Добрева засега остава на поста си. Тя няма да подаде оставка, както поиска през Фейсбук преди два дни министърът на културата Боил Банов. Ще се търси и вариант оперната прима Дарина Такова да стане част от екипа на училището. Тръгват и проверки на конкурсите за преподаватели не само в Музикалното училище, но и в останалите училища по изкуствата.

Добрева и Банов се срещнаха в понеделник в Министерството на културата. По време на разговора министърът не поискал отново Добрева да напусне поста си, стана ясно от думите на директорката пред БНТ. Причина за настояването на Банов беше публикация на Такова във Фейсбук. В нея тя негодува, че за да преподава в музикалното училище трябвало да се яви на конкурс, на който се налага да пее, а е загубила гласа си заради медицинска грешка. Въпреки това Такова преподава от години и прави майсторски класове.

Добрева обясни през уикенда, че за обявеното място за преподавател има конкурс с разписани правила и те няма как да бъдат нарушени. Изискванията за явяване пред комисия са за всички кандидати и освен Такова има и други желаещи за мястото. Конкурсът е не само за преподавател по класическо пеене, но и за още няколко позиции.

В понеделник, преди срещата между Добрева и Банов, пред сградата на Министерството на културата се събраха възпитаници на музикалното училище, както и родители на деца, които учат в него, които защитават директорката. Те обясниха, че уважават оперната прима Такова, но не трябва директорката да бъде наказвана за това, че спазва правилата.

Добрева обясни след срещата с Банов, че ще бъде потърсен вариант Такова да стане част от преподавателския екип на училището. Сред възможностите за това е да преподава като гост лектор или да води майсторски класове.

Боил Банов пък коментира, че подаването на оставка е морален акт и той административно не може да иска оставката на никого. Обяви, че смята, че директорката е сгрешила, когато е поискала от Такова да изпълни условието на конкурса да пее пред комисия при положение, че има проблем с гласните струни. Все пак добави, че Добрева "не е човек без достойнства, не случайно е там".

Заради скандала около конкурса в Националното музикално училище, министерството ще провери процедурата. Проверки щяло да има и в другите училища към ведомството.

По-късно от пресцентъра на министерството разпространиха съобщение, в което се казва, че Банов смята, че "изпълнител от световен ранг, който е имал проблем с гласа не може и не трябва да бъде заставен да пее и да няма друга възможност за доказателства на таланта и преподавателските качества на кандидата".)

"Добрият ръководител е длъжен да намери баланс, среда, условия за развитие на духа на тези деца и на училището, да намери най-доброто, до което те могат да се докоснат. Това е работата на ръководителя, както и моята работа", заяви Банов.

Той добави, че правилата за конкурса за преподаватели в Музикалното училище са вътрешни и не са разработени от образователното, или от културното министерство. Предстои експерти на Министерството на културата да проверят процедурата.

На въпрос дали Дарина Такова би приела да работи като консултант в училището, министърът отговори, че в момента това е изцяло работа на директора.

"Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата, а на това да уважават личностите, да не бъдат безкомпромисни към болката на хората и да не ги унижаваме", коментира още министър Банов.

Споделяне

Още по темата

Още от България