Директорът на НСИ изненадващо подаде оставка

Директорът на НСИ изненадващо подаде оставка

Директорът на Националния статистически институт (НСИ) доц. Мариана Коцева изненадващо обяви в сряда, че подава оставка от поста си. Тя каза още, че не е говорила с премиера Бойко Борисов, пред когото е депозирала заявлението си.

Очевидно решението за оставката е взето следобед, защото сутринта Коцева участва в кръгла маса, посветена на неформалната икономика и методите за определянето ѝ и не показа с нищо, че часове по-късно ще се оттегли.

Като причина вероятно са възраженията, които политически сили като ВМРО и "Атака" изразиха срещу графата в електронния формуляр за пробното преброяване, посветена на етническата принадлежност на гражданите. Там се появиха определения като българо-мохамедани, българи-гагаузи и други, което раздразни националистическите партии.

В електронната карта специалистите на НСИ по демографските въпроси са вкарали всички възможни варианти, които са получили в отговорите при предишното преброяване на населението за самоопределянето на гражданите по етнически признак. Там като възможни отговори са били посочени три основни етнически групи - българи, роми и турци. Но в отговорите си гражданите са давали много разнообразни отговори, като българо-мохамедани, гагаузи, арменци, евреи, африканци и т. н., включително и очевидно несериозно е бил даден и отговор за етническа принадлежност ескимос, което демографите, естествено, не са включили в сегашния електронен формуляр.

Останалите опции за отговори обаче са ги вписали, защото при преброяването мнозина от хората, определили се като българо-мохамедани, са твърдели, че не могат да се впишат в графата българи, а в графата за религиозна принадлежност - мюсюлмани, защото се считали за отделен етнос.

Това е било уважено при сегашното пробно преброяване, което раздразни особено силно ВМРО.

Самата Коцева обясни, че не е работа на националната статистика да анализира кой и защо се самоопределя като член на една или друга етническа или религиозна общност. Статистиката само регистрира, каза тя и отхвърли да има подтекст при изготвянето на електронната карта за пробно преброяване.

Директорът на НСИ е вторият високопоставен държавен служител, който бива принуден да се раздели с поста си заради измислени или реални опасения от неприемливи разделения на гражданите по етнически признак.

Преди дни оставка по същата причина подаде зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева. Оттеглянето ѝ бе по настояване на просветния министър Сергей Игнатов заради гаф с изпратено от нея писмо до регионалните инспекторати по образованието (РИО). В него Коджабашиева е препоръчала на класните ръководители да определят етническата принадлежност на децата от училищата по своя преценка, без да се допитват до родителите им. А целта всъщност е била по-гъвкаво да се определят нуждите от учители по майчин език.

Споделяне

Още по темата

Още от България