Директорът на НЗОК е взела бонус от 30 000 лева според сини депутати

От касата отричат, но не казват колко лева над заплатата си е получила Нели Нешева

Снимка: БГНЕС

Депутати от Синята коалиция обявиха в сряда, че управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева и подуправителят Марияна Василева са си раздали бонуси за над 50 000 лева. Средствата били разпределени по методика, утвърдена от самата Нешева. Синият депутат Димо Гяуров обясни, че методиката е свързана с чл. 108 от Закона за здравното осигуряване, според който до 25 на сто от събраните суми от глоби и санкции могат да се изразходват за стимулиране на служителите в НЗОК.

Гяуров посочи, че само за миналата година по това перо служителите на касата са получили над 2 млн. лв. като допълнително материално стимулиране. Според методиката управителят и подуправителят на НЗОК получават 1.5 процента от тези средствата при разпределение 60 процента за управителя и 40 процента за подуправителя, каза депутатът и добави, че по техни груби сметки Нешева през 2011 г. е получила около 30 000 лв, а Василева - 22 000 лева.

“Резонен е въпросът морално ли е това, след като управителят на Здравната каса има определено месечно възнаграждение, да получава допълнителни пари за същата дейност и то по време на криза“, коментира Гяуров. Колегата му Ваньо Шарков е попитал как е била формирана методиката, но все още нямал задоволителен отговор.

От Здравната каса отрекоха Нешева да е получила бонус от 30 000 лева, но и не съобщиха дали е взела пари над заплатата си и колко.

От изпратената от касата справка става ясно, че от глоби и санкции ръководството на НЗОК и директорите на районните каси са получили като бонуси 91 858 лева. Общата численост на ръководните кадри е 40 души, но не става ясно кой какъв бонус е получил.

От касата уточниха, че Нешева няма право и не е получавала допълнителни пари по другото перо – от икономии от заплати. Иначе в ръководствата на НЗОК и районните каси от икономии от заплати са раздадени бонуси за 77 572. Директори на дирекции в НЗОК и подразделенията ѝ са получили 93071 от икономии и 71 249 от глоби и санкции. Тези средства са разпределени между 55 души. Иначе останалите 2 700 експерти и специалисти в касата и подразделенията ѝ са получили общо над 4 млн. лева бонуси по двете пера.

“Още с постъпването си в НЗОК през 2010 г. д-р Нешева не веднъж е изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати, за което е получавала сериозни критики от синдикалните организации. Нещо повече - лично депутати от СДС са отправяли питания към НЗОК защо не разпределя на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 г., след като това е регламентирано в Закона за здравното осигуряване“, заявиха от касата.

Оттам припомниха, че през 2010 година 8.8 млн. лева от икономии са били прехвърлени за здравноосигурителни плащания.

Преди ден от Синята коалиция обявиха, че са поискали справка за раздадените бонуси във всички министерства, но повечето изобщо не са отговорили. Сред малкото отговорили е министерството на здравеопазването, където са били раздадени 5.2 млн. лева или по 339 лева на човек. Оттам уточниха, че 90% от бонусите не са дадени на чиновници, а на работещи в спешната помощ, психиатриите и домове за медико-социални грижи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?